Er is nog geen overeenstemming over de hoogte en het bepalen van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen voor de Nationale Assemblee. Dit verneemt Dagblad Suriname uit goed geïnformeerde bronnen, die dicht bij de ontwikkelingen zijn.
President Chandrikapersad Santokhi heeft zich samen met de top van de coalitie gebogen over de beslissing van het Constitutioneel Hof (CHof) over de verhoging van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen. De vergadering vond plaats op 5 augustus in bijzijn van vicepresident Ronnie Brunswijk, Assembleevoorzitter Marinus Bee, vicevoorzitter Dew Sharman en PL-leider Paul Somohardjo.
Destijds meldde de Communicatie Dienst Suriname (CDS) dat de vergadering van mening was dat de regering en Assemblee in goed overleg over zouden gaan tot de wijziging van het desbetreffende wetsartikel. Maar een bron binnen het parlement stelt tegenover Dagblad Suriname dat er tot nog toe geen consensus is bereikt. De meningen lopen uiteen.
Inmiddels zijn de Assembleeleden van donderdag 15 augustus tot en met zondag 15 september, met reces.
Het parlementair jaar is afgesloten met de behandeling en aanname van de het Nieuw Burgerlijk Wetboek (Burgerlijk Wetboek 2023). Het lag in de bedoeling dat gelijk na de opening van het nieuwe parlementair jaar de aanpassing behandeld zou worden.
Tijdens het reces zijn er geen vergaderingen in DNA gepland. Het staatshoofd benadrukte eerder dat “de regering alles in het werk stelt om de organisatie van de algemene vrije en geheime verkiezingen conform de uitgezette verkiezingskalender te doen plaatsvinden.”
Echter zullen gelet op de ontwikkelingen zaken krap qua tijd komen te liggen.