Staatsolie-directeur Jagesar: “Geen obstakels richting FID”

Er zijn geen obstakels op weg naar de Final Investment Decision (FID) voor Blok 58. Dit heeft Staatsolie-directeur Annand Jagesar gezegd. De FID komt steeds dichterbij  Het staat volgens Jagesar gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar. Dat valt samen met begin oktober.

Staatsolie trekt samen op met het Franse Total, de oliemaatschappij die Blok 58  opereert. “De onderhandelingen over het blok zijn al voorbij en beide partijen zijn bezig om het zo snel mogelijk te laten gebeuren. Het ziet er zeer positief uit”, gaf de Staatsolie-directeur tegenover ABC aan. 

Onlangs is bekend geworden dat Total belangrijke stappen heeft gezet richting de FID. Onder andere wordt gesproken over het veiligstellen van productiefaciliteiten voor de toekomstige boorplatforms. Jagesar spreekt van stappen waarop niet teruggekomen kan worden. Hij stelt bijzonder enthousiast te zijn. Maar, tegelijkertijd is het belangrijk volgens hem dat de randvoorwaarden worden ingesteld om goed om te gaan met de inkomsten die uit deze sector zullen voortvloeien. 

De Staatsolie-topman zei ook, dat Suriname al geruime tijd gebukt gaat onder een minder goede financieel-economische situatie. De inkomsten uit de olie- en gassector zijn vooralsnog buiten het vizier van het IMF-Programma. Echter zal volgens Jagesar met de additionele middelen veel meer ademruimte ontstaan en zullen bepaalde maatregelen over een langere periode uitgezet kunnen worden.

Profijt voor Suriname

Jagesar stelde verder,dat er alles aan gedaan wordt om zo veel mogelijk profijt binnen te halen voor Suriname uit de aanstaande investeringen in de offshore sector. 

De felbegeerde Final Investment Decision zal waarschijnlijk 9 miljard Amerikaanse dollar bedragen.

Jagesar zei eerder tegenover Dagblad Suriname, dat het de bedoeling is om tussen de 700 miljoen en 1 miljard naar Suriname te trekken. Dat kan vooral onder de noemer local content geplaatst worden. Uit de 9 miljard zal ruim 3,2 miljard naar een FPSO (Floating Production Storage and Offloading) schip gaan. Dat is een olieplatform op zee en zal naar alle waarschijnlijkheid in China, Singapore of Korea gebouwd worden. Een derde deel gaat naar de infrastructuur op de oceaanbodem. 3 miljard gaat aan het boren zelf. Daaruit moet zo veel mogelijk naar Suriname getrokken worden. 

error: Kopiëren mag niet!