India’s premier Modi bezoekt Oekraïne op 23 augustus, weken na berisping Poetin

De Indiase premier Narendra Modi bezoekt Oekraïne vrijdag om de banden met Kiev te versterken, weken na een reis naar Moskou waarin hij de Russische president Vladimir Poetin berispte over de oorlog met zijn buurland.

Bij de aankondiging van de reis op 23 augustus zei het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken dat het een “historisch en mijlpaalbezoek” zou zijn, het eerste bezoek van een Indiase premier aan Oekraïne sinds de diplomatieke betrekkingen meer dan 30 jaar geleden werden aangegaan.

Indiase analisten zeiden dat het bezoek gericht zou zijn op het beperken van de schade van Modi’s reis vorige maand naar Moskou, die samenviel met een dodelijke aanval op een kinderziekenhuis in Kiev, wat Modi in verlegenheid bracht en kritiek opleverde van president Volodymyr Zelenskiy. New Delhi zei echter dat het substantiële en onafhankelijke banden heeft met zowel Rusland als Oekraïne en dat het bezoek voortbouwt op de voortdurende interacties tussen India en Oekraïne.

Tanmaya Lal, secretaris (West) van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, zei aan verslaggevers: “Dit is een belangrijk bezoek waarvan verwacht wordt dat het onze banden in een hele reeks sectoren zal katalyseren.”

Lal zei ook dat het conflict in Oekraïne ook besproken zou worden en herhaalde dat New Delhi bereid is om alle mogelijke steun te bieden in het streven naar vrede.

error: Kopiëren mag niet!