Voor intensieve zorg worden geen kinderen meer opgenomen
De afdelingen intensieve zorg voor kinderen NICU(Neonatale Intensive Care) en PICU (Pediatrische Intensive Care) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) kampen voor een zoveelste keer met een ernstige situatie, waardoor vooralsnog geen kinderen meer kunnen worden opgenomen, met alle gevolgen vandien.
Vertrek van gekwalificeerd personeel zou ten grondslag liggen aan de actuele situatie. De problemen lijken structureel, terugkerend, van aard te zijn. De leiding van het AZP en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zoeken naarstig naar oplossingen.
Er zouden diverse oplossingsmodellen en voorstellen zijn aangedragen, maar welke die zijn is niet bekend.
De redactie van Dagblad Suriname heeft minister Ramadhin gevraagd welke die oplossingsmodellen en voorstellen zijn, maar vooralsnog geen reactie mogen ontvangen.
Niet voor het eerst
Het is overigens niet voor het eerst dat genoemde afdelingen in het AZP geen kinderen kunnen opnemen.
Ook medio september 2021 konden ernstig zieke kinderen tijdelijk niet opgenomen worden op de afdeling PICU van het AZP. Minister Ramadhin zei destijds tijdens een spoedoverleg financiële steun toe om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Problemen waarmee de NICU en PICU toen te kampen hadden waren het uitvallen van het compressor-systeem waardoor PICU-opname niet meer mogelijk was, een tekort aan gekwalificeerde verpleegkundigen en zaalartsen als gevolg van braindrain, gebrek aan financiën en een tekort aan intensive care bedden-ruimte.
Naast de financiële toezegging was de minister ook in contact met het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het accommoderen van Nederlandse verpleegkundigen in Suriname.
Gewaarschuwd
Een paar maanden eerder, half mei, sprak de Vakgroep Kindergeneeskunde al van een zeer ernstige situatie, waarbij de zorg van pasgeboren baby’s niet gegarandeerd was. “Wij zijn teneinde raad en wensen daarom de Surinaamse gemeenschap te informeren dat de zorg van onze allerkleinsten niet meer gegarandeerd is. Wij hopen dat er nu eindelijk oor is voor onze noodkreet”, aldus een oproep destijds van de Vakgroep Kindergeneeskunde. De continuering van de zorg was toen al enige maanden ernstig in gevaar door het tekort aan voldoende gespecialiseerd verpleegkundig personeel en aan essentiële medicijnen, middelen en apparatuur.
Minister Ramadhin wist dat er een chronisch probleem was bij de kinderzorg door vooral tekorten aan gespecialiseerde verpleegkundigen en medicijnen.
Cubaanse, Nederlandse en Filipijnse verpleegkundigen als oplossing
Op 15 juli 2022 vond op het ministerie van Volksgezondheid een overleg plaats met de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en een vertegenwoordiging van de kinderartsen van het AZP naar aanleiding van een brandbrief van de kinderartsen over de situatie bij de NICU/PICU van het AZP. Door het wegtrekken van gekwalificeerd kader bij deze afdeling hadden de kinderartsen het besluit genomen om het aantal bedden op de afdeling af te schalen. Vanuit het AZP zou een delegatie worden voorbereid om NICU-verpleegkundigen aan te trekken uit Cuba. Via adviseur Marc Sprenger werden ook netwerken in Nederland aangeboord om de gespecialiseerde verpleegkundigen in AZP in te zetten.
In de Raad van Ministers vergadering van woensdag 27 juli 2022 werd goedkeuring verleend voor het aanwerven van Neonatal Intensive Care Unit, NICU, verpleegkundigen uit de Filipijnen.
Niet bekend is in hoeverre nu verpleegkundigen uit Cuba, Nederland en/of de Filipijnen op de kinderafdelingen van het AZP werkzaam zijn.