Oppas tijdens de vakantie is nog steeds een eindeloze zoektocht voor vele ouders. Supreme, een vader, geeft aan dat hij zijn zoon niet bij zijn moeder of familieleden wil achterlaten. Hij en zijn vrouw hebben nooit anderen lastig willen vallen en willen dat ook nu niet doen. “Het komt vaak voor dat als mensen je helpen, je het altijd hoort. Het wordt niet direct tegen jou gezegd, maar de hele omgeving weet het. Het is ook moeilijk om een familielid om hulp te vragen. Mijn vrouw zegt vaak ‘ik ga overal met mijn kruis’, maar dat kun je ook niet altijd doen,” benadrukt Supreme.
“Werk is werk, daar moet je het professioneel houden, en je privéleven blijft privé. De meeste opvangcentra zijn tijdens de vakantie gesloten, maar ik zal wel een oplossing vinden. Het zou handig zijn als er tijdens de vakantie speciale oppasservices beschikbaar zouden zijn. Het is een korte periode, maar biedt een grote hulp voor vele ouders”, aldus Supreme.
Kasie, die vier kinderen heeft, geeft aan dat zij genoodzaakt is om met twee van haar jonge kinderen boodschappen te doen. Ze heeft drie jongens van negen, zes en vier jaar, en een meisje van één jaar. Zij en haar man doen alles zelf en willen de familie niet belasten. “Mijn kinderen zijn normaal gesproken bij de oppas, maar tijdens de vakantie is dat moeilijk. Mijn man en ik werken, maar hebben geen oppas voor de kinderen. Ik laat de twee oudste jongens thuis en neem mijn twee jongere kinderen mee. De twee gaan bij een nicht van me die haar handen al vol heeft, dus extra kinderen zijn te veel voor haar. Ik betaal haar wel, dus zij is blij, maar extra kinderen zouden te veel voor haar zijn. Mijn twee andere kinderen zijn alleen thuis, wat gevaarlijk is, maar worden in de gaten gehouden door een van mijn schoonzussen. Zij is tien, maar ik wil haar niet belasten met oppas en andere dingen. Zij is een zusje van mijn man en heeft haar eigen leven, maar heeft aangeboden om af en toe een oogje in het zeil te houden als wij er niet zijn, en het werkt”, aldus Kasie.
Een andere ouder, met drie kinderen, geeft aan dat zij het relatief makkelijker heeft. De oudste, een tiener, blijft thuis en de 11-jarige helpt met zijn 5-jarige broertje. Als zij boodschappen doet, neemt ze een van de oudere kinderen mee om te helpen. Als ze moet werken, valt de oudste zoon in en zorgt voor zijn twee broertjes. “Als hij iets niet kan of weet, belt hij mij via videobellen, wat heel handig is en ik aarzel niet om op te nemen. Zo leg ik hem veel uit voor de paar uurtjes dat hij op zijn broertjes let.”
“Het is handig als je volwassen kinderen hebt, maar er zijn veel ouders met jongere kinderen of volwassen kinderen die niet meeleven. Voor alles komt er een oplossing, maar het zou voor velen goed uitkomen als er genoeg oppasservices beschikbaar waren”, aldus de ouder.
TM