Evaluatie van sociaal programma: Registratie en koerswijzigingen

Reeds maanden gaat het mis met de organisatie voor de verstrekking van sociale uitkeringen en ook de koopkrachtversterking. Eerder moest een minister hiervoor het veld ruimen en deze werd doorgeschoven naar het ministerie van TCT. Maar het blijkt ook dat de nieuwe minister van Sociale Zaken Ines Pané de organisatie op dit gebied niet op orde heeft.

President Chan Santokhi gaf aan dat er de afgelopen  tijd diverse momenten geweest zijn waarop het registratiesysteem van sociale programma’s geëvalueerd is. Het ministerie van Sociale Zaken draagt primair de verantwoordelijkheid voor deze registratie. Er worden twee categorieën onderscheiden: de primaire beneficiaries zoals AOV’ers, personen met een beperking en kinderbijstandsgevallen, en de nieuwe categorieën waaronder groepen die koopkrachtversterking krijgen en studenten die financiële steun ontvangen.

Vanwege vaag opgestelde criteria door het ministerie, zijn er echter personen geregistreerd die onterecht aanspraak maken op deze steun, aldus president Santokhi

Dit gebrek aan nauwkeurigheid kan deels worden toegeschreven aan slordigheden en inefficiënties, zoals ook aangeduid door het IMF, Internationaal Monetair Fonds. Er zijn echter ook tekenen van kwaadwilligheid ontdekt, waaronder personen die meerdere keren uitkeringen ontvingen door variaties in hun persoonlijke gegevens.

Het ministerie heeft concrete stappen ondernomen om deze misstanden aan te pakken.

Bij de procureur-generaal loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek, waarbij diverse ambtenaren, waaronder topfunctionarissen en zelfs de minister, zijn gehoord. De resultaten van dit onderzoek worden afgewacht voordat verdere conclusies kunnen worden getrokken.

Volgens het recent tevredenheidsrapport van het IMF zijn de targets van de sociale programma’s weliswaar gehaald, maar blijven inefficiënties een punt van zorg. Ministerie functionarissen benadrukken dat er niet alleen sprake is van inefficiënties, maar ook van corruptie binnen het systeem.

Om deze problemen op te lossen, wordt een nieuw team opgericht dat uitsluitend belast wordt met het sociale programma. Dit team zal de bestaande systemen doorlichten en eindverantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van vervuilde gegevens. Mensen die terecht in aanmerking komen voor financiële ondersteuning zullen op basis van strenge criteria opnieuw geregistreerd worden.

Met aanvullende maatregelen zoals een verbeterd automatiseringstraject, streeft het ministerie ernaar manipulaties te verminderen en een eerlijker distributie van sociale steun te waarborgen. De hoop is dat deze veranderingen zullen leiden tot een transparanter en doeltreffender sociaal vangnet, resulterend in meer tevredenheid binnen de samenleving.

error: Kopiëren mag niet!