Belangengroep Padieverbouwers Nickerie overweegt IDB aan te schrijven over data rijstsector

De Belangenroep Padieverbouwers Nickerie, de werkgroep die is voortgesproten uit de groep van protesterende rijstboeren tegen het uitblijven van betaling van de financiële compensatie van overheidswege, overweegt de Inter-Amerikaans Ontwikkelingsbank (IDB) aan te schrijven. Uit kringen van de belangengroep wordt vernomen dat de IDB erop dient te worden gewezen dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de afgelopen zeker vier seizoenen hogere inzaaicijfers bekend heeft gemaakt dan in werkelijkheid wordt gerealiseerd. 

Padieboerenorganisaties hebben in de voorbije seizoenen consequent publiekelijk de inzaaicijfers van LVV in twijfel getrokken. LVV-minister Parmanand Sewdien heeft steeds gepersisteerd dat de cijfers van zijn ministerie de juiste zijn en dat die gebaseerd zijn op veldbezoeken en controles van de verschillende LVV-veldkantoren. 

In de rijstsector loopt sinds april 2022 het Duurzaam Landbouwproductiviteit Project. Dit project wordt gefinancierd uit een lening van USD 30 miljoen van de IDB. Het project behelst onder meer de reactivering van de verschillende waterschappen in Nickerie. Binnen dit project worden waterwerken, zoals sluizen en kanalen, in de verschillende polders gerehabiliteerd. Milieustudies, studies die te maken hebben met genderparticipatie in de landbouw en een landbouwtelling vormen ook onderdeel van dit IDB-project. 

Tegenwerking LVV

De directe aanleiding voor de Belangengroep Padieverbouwers Nickerie om te overwegen de IDB aan te schrijven, is het voornemen van LVV-minister Sewdien om 5 door hem aan te wijzen personen van zijn ministerie toe te voegen aan de werkgroep van rijstboeren die de registratielijst voor financiële compensatie controleert. Deze mededeling heeft de minister het afgelopen weekend gedaan tijdens een onderhoud met de werkgroep van rijstboeren op het districtscommissariaat in Nieuw Nickerie.   

Deze werkgroep van rijstboeren bestaat uit 10 leden, allen actieve rijstboeren. De groep is samengesteld, nadat tijdens het onderhoud met president Santokhi twee weken geleden op diens kabinet, inzage werd geëist in de registratielijst van LVV. De werkgroep noemt zich nu de Belangengroep Padieverbouwers Nickerie.

Het vermoeden van de rijstboeren dat het afgelopen seizoen veel minder is ingezaaid dan de 30.000 hectare zoals de LVV-minister beweert, is bewaarheid geworden na inzage en controle van de gegevens op de registratielijst van LVV. Op basis van de opgegeven 30.000 hectare van LVV heeft de regering onlangs besloten een bedrag van SRD 60 miljoen, en later nog eens SRD 10 miljoen goed te keuren ten behoeve van de financiële compensatie aan boeren. 

Uit kringen van de Belangengroep Padieverbouwers wordt vernomen dat  met de toevoeging van 5 personen van LVV aan de werkgroep van rijstboeren, getracht wordt de resultaten van de controlewerkzaamheden aan de registratielijst te ondermijnen. 

Vermoed wordt dat  LVV het erop wil aansturen, dat de rijstboeren niet deskundig te werk zijn gegaan bij de controle van de registratielijst. Volgens de Belangengroep Padieverbouwers Nickerie zal dit alles vertragend werken op de uiteindelijke uitbetaling van de financiële compensatie aan de rijstboeren. 

Volgens de belangengroep duiden alle handelingen van LVV erop dat men er alles aan doet om geconstateerde misstanden te verdoezelen. 

Geen vertrouwen in LVV

De ontevreden rijstboeren in Nickerie hebben absoluut geen vertrouwen in de leiding van het ministerie van LVV. Indien men leden wil toevoegen aan de werkgroep die de controle op de lijst verricht, dienen het geen personen van LVV te zijn. Het gebrek aan vertrouwen in de leiding van LVV heeft zich gedurende de afgelopen 4 tot 5 seizoenen opgebouwd tot wat het nu is. 

Naar de buitenwereld toe doet men voorkomen dat de rijstsector zich aan het herstellen is en dat de rijstproductie gestadig aan het groeien is. Niets is minder waar. Rijstboeren die dagelijks in het veld bezig zijn, ervaren de dagelijkse praktijk anders. De problemen van vooral de kleine rijstboeren zijn immens. Aan de andere kant wordt steeds dezelfde kleine groep van personen in de sector bevoordeeld bij de toekenning van overheidswerken en opdrachten.

Veldcontroles en bezoeken door de verschillende veldkantoren van LVV worden niet adequaat verricht zoals voorheen. Indien dat het geval zou zijn, dan zou er nooit zo’n groot verschil mogen bestaan tussen de inzaaicijfers van LVV en die van de boerenorganisaties. Nu staat volgens rijstboeren reeds vast, dat in dit huidige seizoen niet meer dan 25.000 hectare is ingezaaid, terwijl de LVV-minister reeds te kennen heeft gegeven dat er in totaal ongeveer 32.000 hectare  zal zijn ingezaaid.  

Volgens rijstboeren lijkt het tijd te worden dat instanties, zoals de IDB, die geld stoppen in de sector, de zaak nader gaan bekijken.       

error: Kopiëren mag niet!