Meer consumentenbescherming met NBW

Met de goedkeuring door de Nationale Assemblee van het Nieuwe Burgerlijk Wetboek (NBW) komen er ook meer consumentenrechten, en daarmee meer consumentenbescherming in Suriname. In Boek 7, getiteld “Bijzondere Overeenkomsten” wordt een hele reeks aan contacten in het Nieuw Burgerlijk Wetboek geregeld. Vooral bij de aankoop van een gebrekkig product zijn de rechten van de consument nu duidelijker omschreven.

De wet biedt een definitie van de consumentenkoop. Het gaat om een koop met betrekking tot een roerende zaak die wordt gesloten door een verkoper die handelt in het kader van zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit en een koper, natuurlijk persoon, die handelt voor doeleinden buiten zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit.

Zo ontvangt de consument koper nu zijn geld terug of heeft hij of zij recht op herstel of vervanging in het geval dat hij of zij een product heeft gekocht dat niet voldoet aan de overeenkomst, zoals bijvoorbeeld een koffer waarvan de rits niet werkt. 

In het geval dat de consument de verkoper heeft gevraagd de rits te repareren en de verkoper dat binnen een redelijke tijd nadat hij daartoe door de koper schriftelijk is aangemaand, niet heeft gedaan, dan mag de koper de koffer laten repareren door een derde en de kosten daarvan op de verkoper verhalen.

De rechten van de consument bij een koop zijn te vinden in boek 7 van het Nieuwe Burgerlijk Wetboek. Van belang voor de rechten van de consument is vooral artikel 21 van boek 7, dat het recht op nakoming en geld terug regelt.

In het NBW zijn nog veel meer regelingen te vinden die de koper beschermen. 

Zo komt er extra bescherming door een schriftelijkheidsvereiste bij koop van onroerend goed. Een overeenkomst kan alleen schriftelijk worden aangegaan indien een huis of een stuk land wordt gekocht. De nieuwe wetgeving brengt voor de consument meer rechtszekerheid en daarmee duidelijkheid.

error: Kopiëren mag niet!