Burgers maken zich ernstig zorgen over steeds toenemnde criminaliteit

“De politie en het leger zijn niet opgewassen tegen de golf van criminaliteit, zodra ik mijn telefoon pak, kom ik een bericht van een misdaad tegen. Bij tij en ontij vinden er berovingen plaats en mensen worden ernstig mishandeld. Dit kan niet langer zo doorgaan”, aldus Ashana J. tegenover Dagblad Suriname. 

Volgens haar is het veiligheidsgevoel sterk geërodeerd in de afgelopen tijd. Ze stelt dat haar familie direct betrokken is geweest bij de recente golf van criminaliteit en dat zij slachtoffer zijn geworden van een inbraak in hun woning. “Nergens ben je veilig meer. Je moet tien keer nadenken voor je uit huis gaat en dan nog leeft het gevoel dat je thuis ook niet veilig bent.” 

Haar man Kenneth S. stelt: “Ik vraag me af wat minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie doet, waarom die man nog minister is. Ook de president is debet aan de situatie, hij neemt geen verantwoordelijkheid in deze en stoot dat af naar de minister. Wij burgers worden de dupe van hun politieke spelletjes.” 

Volgens Jasper M, is het hoogtijd dat er andere maatregelen worden genomen. Hij stelt tegenover Dagblad Suriname, dat criminaliteitsaanpak buiten het politieke gehaald moet worden. “Alle veiligheidsdiensten moeten samen optrekken.” 

Dit komt terwijl het ministerie van Defensie eerder heeft bekendgemaakt dat zij met manschappen en materieel inkomt om de golf van criminaliteit te beteugelen. Er zijn ruim 200 militairen in het binnenland bezig met een operatie. Het beheersen van de ernstig verruwde criminaliteit is volgens Defensie-inister Krishna Mathoera een belangrijk prioriteitsgebied voor de regering. Defensie ondersteunt het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) ten volste, gaf de bewindsvrouw eerder aan. 

Bij de onlangs gehouden regeringspersconferentie sprak JusPol-minister Amoksi over verhoogde controles van de veiligheidsdiensten. Volgens de bewindsman zijn tijdens roadblocks wapens, drugs en smokkelwaar in beslag genomen. Verder zijn tientallen verdachten in de kraag gevat en is beslag gelegd op wapens en wagens. Ook heeft er verhoogde controle plaatsgevonden op bescheiden en documenten van verkeersdeelnemers. 

error: Kopiëren mag niet!