Indonesië viert onafhankelijkheid in beoogde nieuwe hoofdstad Nusantara

Indonesië heeft zaterdag voor het eerst zijn onafhankelijkheid gevierd in de beoogde hoofdstad Nusantara, een gloednieuwe stad in het regenwoud van Borneo.

De onafhankelijkheid ceremonie was vanwege de afgelegen locatie kleiner dan gepland. De organisatoren wilden 8.000 gasten van buiten Nusantara uitnodigen, maar de gastenlijst is drie keer ingekort en bevatte uiteindelijk nog maar 1.300 namen. Dat heeft te maken met de uitdagingen die gepaard gaan met het regelen van voedsel en accommodatie op de afgelegen locatie.

De binnenkort afzwaaiende president Joko Widodo woonde samen met zijn opvolger Prabowo Subianto een ceremonie bij, terwijl vicepresident Ma’ruf Amin op hetzelfde moment deelnam aan een plechtigheid in Jakarta.

Ook elders in het land en bij mensen thuis werd stilgestaan bij de Indonesische onafhankelijkheid, die werd uitgeroepen op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse capitulatie.

Het megaproject Nusantara kost omgerekend zo’n 32 miljard euro en moet in 2045 volledig afgerond zijn, maar de stad wordt voor die tijd al in gebruik genomen en de eerste stappen zijn al gezet. Nusantara is pas officieel de hoofdstad als de president een decreet daarover uitvaardigt.

error: Kopiëren mag niet!