Diplomatiek fiasco: Guyana’s president Ali vermijdt ontmoeting met Amerikaanse Delegatie

Kun u zich voorstellen dat een staatsleider, die een officiële delegatie van een ander land ontvangt, alleen geïnteresseerd is in oppervlakkige ontmoetingen? Guyana’s president Irfan Ali verwees naar een ontmoeting met zwarte Amerikaanse wetenschappers, die in november 2023 het land bezochten om racisme, discriminatie en schendingen van mensenrechten tegen Afro-Guyanese gemeenschappen te onderzoeken.

De 14-koppige fact-finding-missie omvatte prominente parlementsleden zoals Michael Rett, Amber Barker en Deborah Basemore. De delegatie, die aanvankelijk positief werd ontvangen, werd bij aankomst geconfronteerd met onwil van de regering om hen te ontmoeten, waardoor ze gedwongen werden op basis van getuigenissen van de gemeenschap een rapport samen te stellen.

In een persconferentie uitte delegatieleider Dawkins-Hegler hun teleurstelling over het gebrek aan samenwerking van de regering. Hoewel president Ali aanvankelijk hun bezoek verwelkomde, veranderde de houding van de regering drastisch bij aankomst van de delegatie. Het gevolg hiervan was dat de missie zich genoodzaakt zag een verslag op te stellen zonder officiële verklaringen, wat hun onderzoek bemoeilijkte.

Desondanks blijft de missie vastbesloten om een rapport te compileren en dit te delen met belangrijke instanties zoals de Verenigde Naties, het Witte Huis, en de Congressional Black Caucus. De Afro-Guyanese gemeenschap blijft vechten tegen systemisch racisme en economische uitsluiting, een strijd die door de Amerikaanse wetgevers wordt erkend en ondersteund.

Tijdens eerdere ontmoetingen met president Ali sloot de Amerikaanse Democratische leider Hakeem Jeffries zich aan bij het pleidooi voor inclusiviteit en samenwerking tussen regering en oppositie in Guyana.

Ondanks de diplomatieke spanningen blijft de delegatie vastberaden om gerechtigheid en gelijkheid voor de Afro-Guyanese bevolking na te streven.

error: Kopiëren mag niet!