Gebrek aan jeugdopvang en begeleiding voor onhandelbare jeugdigen in Nickerie 

De puberfase kan voor zowel jongeren als hun ouders een uitdagende periode zijn. Helaas ontbreekt het in het district Nickerie aan de nodige opvang en begeleiding voor deze jeugdigen. Grootmoeder W. M., een bezorgde inwoonster van het district, uit haar ernstige zorgen over de aanpak van onhandelbare jongeren, die volgens haar nagenoeg ontbreekt.

“Ouders die handen vol hebben aan onhandelbare kinderen worden aan hun lot overgelaten”

In het verleden waren er in Nickerie vertegenwoordigers van jeugdcentra, zoals Opa Doeli, aanwezig om jongeren die extra begeleiding nodig hadden op te vangen en waar nodig te begeleiden. Deze centra speelden een cruciale rol in het omgaan met onhandelbare jongeren, die vaak meer aandacht en zorg nodig hebben om op het rechte pad te blijven.

Tegenwoordig is deze steun echter bijna volledig weggevallen, aldus grootmoeder W. “Ouders die hun handen vol hebben aan onhandelbare kinderen worden nu aan hun lot overgelaten”, vertelt ze in een gesprek met de redactie. “Vroeger konden we rekenen op de steun van gespecialiseerde instanties, maar nu moeten we het zelf maar zien uit te vinden.”

Het gebrek aan gespecialiseerde jeugdopvang en begeleiding in Nickerie heeft geleid tot een groeiend probleem binnen de gemeenschap. Jongeren die in de puberfase gedragsproblemen vertonen, hebben dringend behoefte aan de juiste begeleiding en steun. Zonder de aanwezigheid van jeugdcentra zoals Opa Doeli, blijven veel ouders en grootouders achter met een gevoel van machteloosheid. 

Grootmoeder W. maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor de toekomst van deze jongeren. “Als ze nu geen hulp krijgen, hoe zal het dan later met hen gaan? We willen niet dat onze kinderen en kleinkinderen opgroeien zonder de nodige begeleiding.”

Grootmoeder W. roept in haar noodkreet de verantwoordelijke instanties op om dringend aandacht te besteden aan het gebrek aan opvang en begeleiding voor onhandelbare jeugdigen in Nickerie. “We hebben dringend hulp nodig. Deze jongeren zijn de toekomst van ons district, en we kunnen het ons niet veroorloven om ze aan hun lot over te laten.”

Inmiddels is overigens deze week het Jeugd Doorgangscentrum Nickerie geopend (zie foto). Het is het resultaat van een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en UNICEF, die zich inzetten voor de ontwikkeling en bescherming van het kind. Het Jeugd Doorgangscentrum is opgezet om jongeren van 12 tot 18 jaar, die in conflict komen met de wet, of die om andere redenen extra ondersteuning nodig hebben, de nodige begeleiding te bieden in een kindvriendelijke omgeving.

error: Kopiëren mag niet!