De volle maan is een supermaan

Door Duncan Mil
16 augustus 2024 – In augustus zal de eerste van vier opeenvolgende supermanen plaatsvinden: een grotere en helderdere volle maan die plaatsvindt tijdens de dichtstbijzijnde nadering van de aarde.

De term “supermaan” werd voor het eerst bedacht door astroloog Richard Nolle in 1979 als “een nieuwe of volle maan die plaatsvindt wanneer de maan zich binnen 90% van de dichtstbijzijnde nadering van de aarde bevindt”, aldus NASA. De wetenschappelijke term voor het fenomeen is “perigeummaan”.

“De supermaan is de dichtstbijzijnde, grootste volle maan van het kalenderjaar. Het is een echte traktatie om de maan op een unieke manier te zien. Omdat de baan van de maan om de aarde geen perfecte cirkel is, komt hij in de loop van het jaar steeds verder weg te staan. Als hij het verst weg is, staat hij bekend als “apogeum”, en als hij het dichtstbij is, staat hij bekend als “perigeum”, dus in het weekend hebben we een perigeumvolle maan, de dichtstbijzijnde volle maan van het jaar”, aldus Noah Petro, projectwetenschapper voor NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter.

“Omdat hij dichtbij is, lijkt hij ongeveer 14% groter, ongeveer 30% helderder dan de kleinste volle maan van het jaar”, voegde Petrov toe.

Een supermaan is niet groter, maar kan er wel zo uitzien, hoewel het verschil nauwelijks waarneembaar is.

“Tenzij je veel volle manen hebt bekeken of ze in afbeeldingen hebt vergeleken, is het moeilijk om het verschil op te merken, maar mensen moeten het proberen”, aldus Petro.

error: Kopiëren mag niet!