Parmessar plaatst kanttekeningen bij levering 750 ton ureum aan LVV

NDP-fractieleider Rabin Parmessar plaatst grote kanttekeningen bij de levering van een partij van 750 ton ureum aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) door het bedrijf Shiwan Tushan Suriname NV. De partij kunstmest is bestemd voor rijstboeren in Nickerie die  zich bij het ministerie van LVV geregistreerd hebben, omdat zij daaraan dringend behoefte hebben ten behoeve van de verzorging en bemesting van hun padieaanplant.  

Parmessar zegt niet bekend te zijn met een aanbesteding door het ministerie van LVV of andere ministeries voor de levering van de partij ureum. Dit is de zoveelste onderhandse gunning door de overheid in het district Nickerie van een overheidsopdracht. De leverancier van de partij ureum Shiwan Tushan Suriname NV is volgens de registers van de Kamer van Koophandel van Fabrieken (KKF) een aannemingsbedrijf van bouwkundige-, schilder- en civieltechnische werken. Het bedrijf heeft als directeur de heer Ramadhin, de grootste padieopkoper en rijstverwerkverker/exporteur in Nickerie. In Nickerie staat deze persoon algemeen bekend als zeer invloedrijk, vooral als het gaat om de bepaling van de padieopkoopprijs voor padieboeren. 

Parmessar zegt dat de overheid feitelijk geen zaken zou mogen doen met een aannemingsbedrijf van bouwkundige-, schilder- en civiele werken voor de import en of levering van kunstmest. Er is volgens hem iets onzuivers hier aan de hand. Parmessar wil ook weten volgens welke methodiek de distributie van de kunstmest aan boeren geschiedt.

Kunstmest in plaats van geld

Vanwege gebrek aan financiële middelen hebben ongeveer 300 boeren enkele weken geleden zich bij LVV geregistreerd voor kunstmest. Deze groep rijstboeren heeft aangegeven geen financiële tegemoetkoming te willen, maar eerder geholpen wilde worden met inputs voor de gewasverzorging.

LVV heeft besloten deze rijstboeren 3 zakken ureum per hectare als tegemoetkoming te verstrekken tot een maximum van 100 hectare. Van de zijde van LVV wordt erop gewezen dat deze groep boeren die kunstmest krijgt, niet in aanmerking zal komen voor de financiële compensatie waarover de regering naar verwachting spoedig een besluit zal nemen. De regering heeft SRD 70 miljoen goedgekeurd ten behoeve van compensatie aan rijstboeren voor geleden verliezen het vorige seizoen.

Met betrekking tot de levering van de partij 750 ton ureum is niet bekend hoe groot het bedrag is dat daarmee gemoeid is gegaan.

error: Kopiëren mag niet!