Minister Ori verheldert misverstanden over getuigschriften en onderwijs verruiming

Tijdens de persconferentie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) afgelopen dinsdag gaf minister Henry Ori een verklaring over de misverstanden die zijn ontstaan binnen de samenleving over de verruiming van het basisonderwijs. 

Recentelijk werd in de media ontevredenheid geuit over het niet ontvangen van een getuigschrift in leerjaar 8, voorheen de 6e klas. 

Leerjaar 8, zonder getuigschrift

“De scholen moeten begrijpen dat wij richting geven aan het beleid.” “Ik weet dat velen zijn opgegroeid met het ontvangen van een getuigschrift in de zesde klas. Door de onderwijsvernieuwingen worden de twee kleuterjaren gecombineerd met zes jaren van het lager onderwijs, waardoor het achtste leerjaar ontstaat”, zei de minister. 

Hij benadrukte verder dat de basisvorming ook nog twee extra jaren omvat, namelijk de bovenbouw met de eerste en tweede MULO, wat overeenkomt met leerjaar 9 en 10. “Het is belangrijk te begrijpen dat de zesde klas is verschoven naar het tiende leerjaar. Daarom zullen we de getuigschriften voor de basisvorming in het tiende leerjaar uitreiken”, aldus de minister.

Daarnaast hebben we nu nog twee MULO-jaren, leerjaar 11 en 12. “Die ouderwetse MULO, zoals wij dat kennen, is niet verloren gegaan, maar krijgt een nieuw jasje, waarbij wij goed kijken naar het curriculum en beroepsoriëntatie van kinderen”, verduidelijkte de minister. 

MULO A,B,C eventueel D

Volgens hem wordt de MULO-structuur gemoderniseerd. Naast de bestaande MULO A (administratieve vakken) en MULO B (wiskundige vakken), worden nu ook MULO C (ICT-vakken) geïntroduceerd. Het ministerie is bovendien van plan om in de toekomst een MULO D richting te ontwikkelen, gericht op kunst, cultuur en beeldende vorming.

Wetgeving 

Het is een overgangsfase, waarbij de minister verder aangaf dat de benodigde wetgeving al is voorbereid. Dit betreft de Wet op Basisonderwijs, de Wet op Leerplicht, en de Wet op Toezicht. Volgens minister Ori zullen deze drie wetten de basis vormen voor de onderwijsvernieuwingen.

Assessment in leerjaar 10 

Door de onderwijsvernieuwingen en de uitbreiding van het basisonderwijs, wordt in leerjaar 8 een peilingstoets afgenomen om leerproblemen en achterstanden bij de leerlingen te identificeren. Dit is geen selectietoets, waarvoor geen getuigschrift wordt uitgereikt. Pas in leerjaar 10 wordt middels een assessment de verdere studierichting van het kind bepaald, waarvoor wel een getuigschrift wordt verstrekt. Vanaf dit schooljaar zijn alle scholen geïnformeerd om geen getuigschriften uit te reiken in leerjaar 8, maar kinderen mogen wel met een verklaring worden uitgezwaaid. 

“De kinderen zijn nog niet klaar met de basisschool maar gaan gewoon verder naar een andere school, omdat we nog geen gebouwen hebben waar we leerjaar 1 tot 10 compleet hebben”, verklaarde directrice Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) Helima Poese tijdens de persconferentie.

SD

error: Kopiëren mag niet!