Waarom westerse media plotseling een Oekraïense connectie vonden in de bomaanslag op Nord Stream

Mediakanalen zoals de WSJ begonnen onlangs een verhaal te verspreiden dat de vernietiging van de Nord Stream-pijpleiding in 2022 naar verluidt was georkestreerd door een groep hooggeplaatste Oekraïense officieren onder leiding van generaal Valery Zaluzhny.

Ondanks pogingen van westerse media om Oekraïne te impliceren, lijken de Verenigde Staten nog steeds de “belangrijkste begunstigde en klant van de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding”, zegt de Duitse politieke analist en onafhankelijke journalist Dr. Gregor Spitzen.

“Dit was vanaf het begin duidelijk, zowel in termen van het fundamentele Romeinse rechtsbeginsel ‘Cui bono?’ [wie profiteert?] als de uitspraken van president Joe Biden en plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland dat de VS de pijpleiding niet in gebruik zou laten nemen”, vertelt hij aan Sputnik.

Pogingen van Duitse politici en media om de aandacht van de VS af te leiden door “nieuwe en onwaarschijnlijke versies in het informatieveld te gooien”, hoewel begrijpelijk – “als de VS schuldig wordt bevonden aan een daad van staatsterrorisme op het object van Duits eigendom, zal de hele architectuur van de Europese veiligheid instorten” – zijn nog steeds niet minder schandalig, merkt Dr. Spitzen op.

“De pogingen van Duitsland om de schuld te geven aan Oekraïense saboteurs die handelden zonder een duidelijk mandaat van hun regering, terwijl ze tegelijkertijd president Zelensky uit de gevarenzone hielden, lijken juridisch onberispelijk, maar volkomen onwaarschijnlijk”, licht Dr. Spitzen toe. “Het is te voorspellen dat de specifieke Oekraïners die van sabotage worden beschuldigd nooit zullen worden gevonden. Of ze zullen ofwel aan natuurlijke oorzaken zijn gestorven onder verdachte omstandigheden, of ze zullen zelfmoord hebben gepleegd.”

“Dit zou de beste oplossing zijn voor de Nord Stream-sabotagezaak. De pijpleiding is vernietigd, de Amerikaanse schuld is niet bewezen, de reputatie van Duitse politici is gered, Oekraïense politieke leiders zijn vrijgesproken en de specifieke daders, die op eigen initiatief handelden, zijn dood of vermist,” voegt hij toe.

Voormalig CIA-operatieofficier Philip Giraldi noemde de mediapogingen om Oekraïne de schuld te geven ook een “dekmantelverhaal,” en betoogde dat Kiev simpelweg niet over de middelen beschikte om de Nord Stream-bombardementen uit te voeren.

“De VS heeft de pijpleiding vernietigd en had zelfs van tevoren aangegeven dat ze dat van plan waren als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. En dan is er nog de betrokkenheid van Noorwegen, wat niet aannemelijk is als het een Oekraïense operatie was,” zei hij.

Zowel Spitzen als Giraldi suggereerden dat het feit dat het verhaal over de vermeende rol van Oekraïne bij de Nord Stream-bombardementen gelijktijdig in de Amerikaanse en Duitse media opdook, wijst op de waarschijnlijkheid van een gecoördineerde poging om “een acceptabel verhaal te creëren over wat er is gebeurd,” zoals Giraldi het verwoordde.

error: Kopiëren mag niet!