Haïti ontslaat meeste personeel consulaat in Suriname vanwege mogelijke mensenhandel

Haïti is bezig met het schoonmaken van het diplomatieke consulaat in Suriname. Op één na zijn alle Haïtiaanse diplomaten van het consulaat teruggeroepen naar Port-au-Prince en alle twaalf lokaal ingehuurde contractanten van het land zijn ontslagen nadat de Franse autoriteiten hun bezorgdheid hadden geuit dat diplomatiek personeel mogelijk medeplichtig zou kunnen zijn aan het gebruik van Suriname als tussenstation voor Haïtiaanse migranten. migranten die Franse gebieden willen binnenkomen, aldus The Miami Herald.

De Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken Dominique Dupuy, die onmiddellijk een intern onderzoek startte, informeerde de Fransen en de VS. ambtenaren van haar besluit vorige week, bevestigden meerdere bronnen aan de Miami Herald.

Eind vorige maand namen Franse functionarissen contact op met de Haïtiaanse regering over hun vermoedens nadat tientallen Haïtianen via Suriname in Frans-Guyana waren aangekomen en asiel hadden aangevraagd. Uit onderzoek is gebleken dat er op 10 juli minstens één chartervlucht heeft plaatsgevonden vanuit Port-au-Prince naar Paramaribo. Het plan houdt in dat Haïtianen ruim 4.000 dollar betalen aan een reisbureau om naar Suriname te vliegen en vervolgens aan boord van bussen te stappen die hen ofwel naar Frans-Guyana over een rivier brengen, of naar Brazilië, waar ze de tocht van 11.000 kilometer naar het noorden naar de VS maken. 

Uit het lopende onderzoek is ook gebleken. dat onder degenen die worden verhandeld zich minderjarige kinderen bevinden die in Suriname aankomen op basis van valse documenten van de Haïtiaanse kinderbeschermingsorganisatie, waarin wordt beweerd dat zij niet-begeleide minderjarigen zijn die zich herenigen met families in Suriname. Een dergelijke regeling, zei een bron, zou niet kunnen plaatsvinden zonder de medeplichtigheid van het diplomatieke personeel en mogelijk ook van anderen in zowel Haïti, waar alle vluchten moeten worden goedgekeurd door het Bureau voor de Nationale Burgerluchtvaart, als in Suriname. 

De onthullingen over Suriname, dat steeds meer een populair doorgangsland wordt voor Haïtianen en andere migranten, komen op een moment dat Parijs en Washington proberen de illegale beweging van migranten door derde landen om hun grenzen te bereiken een halt toe te roepen. Vorig jaar kondigde de regering-Biden een harde aanpak aan tegen migranten die dure charterplannen vanuit Haïti, Cuba en elders vliegen om Nicaragua te bereiken, waar ze vervolgens te voet en met bussen verder gaan naar de grens tussen de VS en Mexico. Haïtianen betaalden maar liefst $ 4.000 voor een enkeltje van Port-au-Prince naar Managua. Tegen de tijd dat de regering het plan onder de aandacht bracht, waardoor Haïti de vluchten moest opschorten, hadden ruim 30.000 Haïtianen de reis gemaakt op minstens 268 vluchten. 

“We zijn bezig met onderzoek”

Het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt niet te zijn geïnformeerd door Haiti over het terugroepen van diplomaten van het consulaat in Paramaribo. In een eerste reactie aan Dagblad Suriname laat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking weten dat het ministerie bezig is “met onderzoek”.

error: Kopiëren mag niet!