Mislukking districtsplannen komt door ontbreken begroting

De jarenlange mislukking van de districtsplannen van de verschillende districten ligt aan het feit dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling nooit een post op de begroting heeft gebracht die bestemd is voor projecten. Dit is de enige reden waarom districtsplannen jarenlang worden overgeheveld naar het volgend jaar, zonder dat projecten worden gerealiseerd. Dat zegt Bas Ahmadali van het decentralisatieproject van de regering. De verschillende districtsplannen voor het jaar 2014 bevinden zich in de finale fase en in verband hiermee sprak Dagblad Suriname met Ahmadali. Hij zegt dat elke wettelijke regeling met betrekking tot het maken van de verschillen plannen heel goed is geregeld. Ook de wettelijke organen die allemaal betrokken zijn bij het tot stand brengen van de plannen zijn tot in de puntjes geregeld. Echter gaat het goed mis bij de uitvoering van de plannen.
‘Waar het fout gaat, is wanneer de verschillende districtsplannen Paramaribo bereiken en wat er daarna gebeurt’, zegt Ahmadali. Hij legt uit dat er twee districtsplannen worden ingediend per district. De een heeft te maken met de districtshuishouding, terwijl de ander te maken heeft met verschillende projecten en plannen van een district. Er worden wel middelen vrijgemaakt voor de districtshuishouding, echter komt er nergens een post op de staatsbegroting voor die bestemd is voor projecten en plannen voor de regionale ontwikkeling zelf. ‘Wat er nu gebeurt, is dat wanneer plannen worden ingediend er op een bepaald ogenblik de financiële middelen worden overgemaakt die te maken hebben met de eigen huishouding. En als de eigen huishouding bijvoorbeeld een bedrag van SRD 5 miljoen nodig heeft, wordt eerst gekeken hoeveel de eigen inkomsten zijn, waarna het tekort wordt overgemaakt. Maar ook hier is er iets vreemds aan de hand en dat is dat het ministerie van financiën een bepaalde limiet heeft die niet mag worden overschreden. Hierdoor wordt het tekort omlaag gebracht. Dit bedrag is niet eens voldoende om de apparaatskosten te dekken, laat staan om projecten uit te voeren die door het volk zelf zijn opgebracht’, legt de directeur van het decentralisatieproject uit.
Op de vraag of het wel zin heeft op districtsplannen te maken, zegt Ahmadali dat het zeker zin heeft om dit te doen, mits er een post op de staatsbegroting komt die te maken heeft met het uitvoeren van de plannen van de verschillende districten. Hij zegt dat het decentralisatieproces de verschillende districten wel tools heeft gegeven om aan meer inkomsten te komen, echter loopt dit nog niet op wieltjes vanwege de beginfase. Volgens hem moet de aandacht gaan naar de aanvulling van de middelen. ‘Wat moet je doen om dus de indiening van de plannen zinvol te maken? Dat kan alleen wanneer de regering duidelijk rekening houdt met wat de wet voorschrijft, namelijk dat naast de begroting voor de eigen huishouding van elk district er ook een begroting wordt ingediend voor projecten. Daarvoor is er nergens een financiële post, die aangeeft dat zo een bedrag beschikbaar is voor de financiering van districtsplannen.’ Ahmadali zegt dat de regering moet inzien dat de hele zaak pas zinvol is wanneer er een post voor de regionale ontwikkeling komt op de staatsbegroting.

error: Kopiëren mag niet!