Oproep burger om unieke woningen voor spoorlijnarbeiders te Kwakoegron voor toekomst te behouden
Een foto van een unieke oude houten woning op neuten te Kwakoegron in een Facebook-groep, leidde tot een post onder de foto van een bezoeker aan deze groep waarin min of meer wordt opgeroepen om deze woning te behouden voor de toekomst als cultureel erfgoed. De woning maakt deel uit van een groepje woningen en deze woningen waren gebouwd eind 19e eeuw om arbeiders aan de aan te leggen spoorlijn naar Paramaribo te huisvesten.
De bezoeker in kwestie schrijft onder andere dat hij een jaar of twee geleden had ‘gepleit en gevraagd aan de commissie Suriname Gebouwd Erfgoed om notities van de gebouwen op Kwakoegron te nemen, omdat men zulke gebouwen nergens meer tegenkomt in Suriname.” “Nogmaals van hieruit een beroep op Suriname Gebouw Erfgoed om een kijkje te gaan nemen voordat deze historische gebouwen tegen de vlakte gaan,.het zijn gebouwen die dateren uit de jaren 1890…….”, aldus de bezoeker.
De redactie van Dagblad Suriname heeft naar aanleiding van de post op Facebook de oud-directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES), Stephen Fokké, benaderd voor een reactie. Hij stelt tegenover Dagblad Suriname, dat de SGES geen subsidieverstrekkende organisatie of organisatie is die geld heeft om renovaties of restauraties van derden te financieren. “SGES is zelfs afhankelijk van subsidies en is noodlijdend. Uiteraard ben ik er voorstander van om dit erfgoed te behouden”, aldus de heer Fokké.
“Suriname verzaakt haar plicht schromelijk”
Volgens de oud-directeur is de Staat Suriname verantwoordelijk voor het behoud van het Surinaams Erfgoed, “maar verzaakt haar plicht schromelijk”. “Als voorbeeld moge dienen het ministerie van Openbare Werken, die verantwoordelijk is voor de zorg van alle staatsgebouwen in Suriname (inclusief het monumentaal vastgoed) van de overheid, maar verzaakt zijn plicht. De Surinaamse overheid geeft aan eigenaren van monumentale panden ook geen enkele ondersteuning in de vorm van subsidies, zachte leningen, belastingvoordelen en dergelijke.”
“Het is dus”, aldus de heer Fokké, “makkelijk de vinger te wijzen naar de SGES, terwijl degene die de verantwoordelijkheid draagt er zelfs niets voor doet.”
Tot slot laat hij weten bekend te zijn met de woningen op Kwakoegron.
“De woningen deden dienst als politiewoningen. Ook op Republiek heb je deze woningen gehad.”
(De foto top dateert van eind 2013)