Surinaamse Boksbond verder onder mantel van World Boxing

De Surinaamse Boksbond heeft zich aangesloten bij “World Boxing” onder leiding van de Nederlander Boris van der Vorst.

Boris van der Vorst is in November, op het oprichtingscongres van World Boxing in Frankfurt, verkozen tot president van die nieuwe wereldboksbond.

De Nederlandse boksbestuurder versloeg zijn Amerikaanse concurrente Elise Seignolle van de Amerikaanse boksbond. Van der Vorst kreeg 63 procent van de stemmen. Hij is voor twee jaar verkozen.

World Boxing werd 2023 opgericht als vervanger van de International Boxing Association (IBA). Er zijn al jaren problemen in de bokswereld met bijvoorbeeld slecht bestuur en oneerlijke jury-uitslagen op de Olympische Spelen. Het bokstoernooi op de Olympische Spelen wordt op het moment door het IOC zelf georganiseerd. World Boxing {WB) wil die rol op termijn overnemen.

Het bestuur van de SuBoBo o.l.v. Dhr. Remie Burke heeft het besluit genomen om over te stappen, gezien het feit dat de jeugd van Suriname zeker in de gelegenheid gesteld moet worden om deze Olympische tak van sport te beoefenen. Suriname behoort tot de 27 landen die in Frankfurt tot World Boxing zijn toegetreden. Met deze stap zijn dus alle banden met de IBA verbroken en zal de SuBoBo zich distantiëren om deel te nemen aan activiteiten onder auspiciën van de IBA. 

Verdere stappen Surinaamse Boksbond

De SuBoBo heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om te netwerken met World Boxing en De Nederlandse Boksbond o.l.v. Dhr. Len Huard. 

Het ligt in de bedoeling dat op het gebied van opleidingen en trainingen kennis ingewonnen zal worden door de SuBoBo. Op dit moment is de bond financieel niet in staat om zelf specialisten te betalen voor opleidingen en trainingen, vandaar dat is gekozen om landen met expertise op deze gebieden te benaderen voor hulp. Dat is ѐѐn der doelstelling van het bestuur voor de aankomende 4 jaren( zittingsperiode tot november 2028). Daarnaast wil het bestuur ook gaan netwerken met de scholen en instanties die zich ook bezighouden met het boksen in Suriname. 

De SuBoBo benadrukt dat het samenwerken nodig is om deze sport weer tot bloei te brengen. Het bestuur zal zich sterk maken om netwerken op te zetten, opdat de bokser voldoende aan bod komen om zich te bewijzen. 

De samenwerking met de IBA is een lange en vruchtbare geweest, maar door de vele misstanden is het nodig om een andere weg op te gaan. 

Ervaring laten opdoen door de boksers

De nieuwe wedstrijdregels van WB zijn inmiddels ontvangen en zullen mensen opgeleid moeten worden om deze toe te passen. De SuBoBo is nu doende te kijken hoe te voorzien daarin. Het organiseren van wedstrijden is niet alleen een aangelegenheid van de bond. Het ligt in de bedoeling om met de SuThaibo bonden en de thaiboksscholen te praten over het organiseren van wedstrijden. De laatste wedstrijden georganiseerd door de SuBoBo dateren terug naar 2019. Daarna was er een trainingskamp opgezet voor een nationale selectie, maar door gebrek aan fondsen werd die stopgezet. 

Binnenkort zullen er wel warming-up wedstrijden georganiseerd worden door de SuBoBo. Dat zal op tijd aan alle scholen en relevante actoren gecommuniceerd worden. Het doel is om tenminste 1 of 2 grote toernooien te organiseren in Suriname en daartoe worden nu reeds voorbereidingen getroffen.

Bestuur van de Surinaamse Boksbond

Het bestuur van de SuBoBo ziet er als volgt uit:

  • Voorzitter – Dhr. Burke Remie
  • Ondervoorzitter – Dhr. Rolando Baldew
  • Secretaris – Dhr. Burke Guillermo
  • Penningmeester – Dhr. Mohamedhoesein Jasien
  • Wedstrijd commissaris – Dhr. Thakoer Widjai
  • Lid Gerling S – vervangend secretaris
  • Lid Benjamin Roos
  • Lid Souprayen
  • Lid Bhondla R.
  • Lid Bhondla F.
  • Lid Burke C – vervangend penningmeester

error: Kopiëren mag niet!