“De Verenigde Staten en de Europeanen worden gezien als medeplichtigenaan deze genocide”

Iraanse analist over oorlog in Gaza

“Het Westen wordt niet gezien als een eerlijke bemiddelaar. De Verenigde Staten en de Europeanen worden gezien als medeplichtigen aan deze genocide. Ze zijn partners in deze genocide en in andere conflicten in de regio en over de hele wereld,” vertelde Mohammad Marandi, een professor Engelse literatuur en oriëntalisme aan de Universiteit van Teheran, aan Sputnik’s Fault Lines.

Israël, dat momenteel een oorlog voert in de Gazastrook waarbij sinds oktober tienduizenden mensen om het leven zijn gekomen, heeft Iran in april en onlangs geprovoceerd met aanvallen. Iran heeft gezegd dat het van plan is om terug te slaan, aangezien de VS Israël blijft bevoorraden met militaire wapens.

Marandi benadrukte dat het Westen een rol heeft gespeeld in het conflict tussen Palestina en Israël door hun steun aan Israël te versterken.

“Toen de Israëliërs het Iraanse consulaat in Damascus bombardeerden en daarbij 12 mensen doodden, verwachtten ze natuurlijk een universele veroordeling door de internationale gemeenschap. Maar toen Iran zijn klacht indiende bij de VN-Veiligheidsraad, steunden de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië – en de Duitsers ook – het Israëlische regime,” verduidelijkte de professor.

“Het mondiale zuiden, dat heel Azië omvat, landen als Rusland en China, trekken zich terug uit het Westen … In het verleden moesten mensen, of ze het nu leuk vonden of niet, onderhandelen in het Westen of met het Westen. Nu zoeken ze steeds meer naar alternatieven, net zoals de handel is verhuisd van het Westen naar China en andere delen van de wereld”, benadrukte Marandi.

error: Kopiëren mag niet!