Er zit nog geen vaart achter bergingsplan Goslar 

Eind vorig jaar werd bekend dat het in Suriname niet onbekende Nederlandse bedrijf Koole Contractors – onder andere belast met de ontmanteling van de Suralco Paranam raffinaderij – kans maakte om de opdracht in de wacht te slepen om de Goslar in de Surinamerivier te bergen. 

Kees Boender, adviseur op het ministerie van Openbare Werken, liet eind december 2023 de redactie van Dagblad Suriname weten, dat Koole Contractors het laagste bod. van de geaccepteerde aannemers van zo’n 5.6 miljoen Amerikaanse dollar heeft uitgebracht.

Maar, naar nu blijkt, zit er totaal geen schot in de Goslar bergingsplannen, zo blijkt uit een reactie van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken aan de redactie van Dagblad Suriname, wanneer hem wordt gevraagd wat de huidige stand van zaken is rond de Goslar.

“Geen contract getekend”

Nurmohamed: “Binnenkort gaan we een Environmental Impact Study doen. De gunning was wel geweest, het advies van de gunning was gedaan, maar er is geen contract getekend, omdat het bedrag niet echt op de begroting staat. Het gaat zeker nog een jaar duren voor ik die middelen vind om dat te doen.” 

Toy slot zegt de bewindsman nog dat hij ‘sowieso’ moet wachten ‘op die studie, en dat gaat zeker zes maanden duren.”

Kortom, het staat vast dat er geen sprake van is dat zeer binnenkort een bedrijf kan beginnen met de berging van de Goslar. Het is maar de vraag of het scheepswrak in 2025 uit de Surinamerivier wordt verwijderd en door welk bedrijf.

Dagblad Suriname heeft overigens de heer Kees Boender ook benaderd voor een reactie, maar die was wegens uitlandig verblijf vooralsnog niet in staat om te reageren.

Goslar

De Goslar is een Duits koopvaardijschip dat op 10 mei 1940  tot zinken is gebracht. Na de Duitse aanval op Nederland in 1940 kregen de gezaghebbers van de Nederlandse kolonies het bevel alle Duitsers te interneren. Toen de Nederlanders op 10 mei de Duitse bemanningsleden wilden aanhouden lieten deze het schip zinken.

Bij een poging na de Tweede Wereldoorlog om het schip te bergen en het metaal als schroot te verkopen brak de romp in tweeën. Het wrak is nooit geborgen en ligt sindsdien op een zandbank in het midden van de rivier, hemelsbreed een kleine twaalf kilometer ten zuiden van de uitmonding in de Atlantische Oceaan. 

error: Kopiëren mag niet!