De controle die rijstboeren verrichten op de compensatie registratielijst die het ministerie van LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij) heeft opgemaakt, bevestigt vermoedens, dat er flink is gemanipuleerd met gegevens van ingezaaide landbouwpercelen. Volgens de registratielijst van LVV zou circa 30.000 hectare het vorige seizoen zijn ingezaaid. Op basis hiervan heeft de regering onlangs een bedrag van SRD 60 miljoen goedgekeurd om rijstboeren te compenseren voor geleden verliezen het afgelopen rijstseizoen. Boeren zullen per hectare ingezaaid landbouwareaal worden gecompenseerd.
Overwoekerde landbouwpercelen geregistreerd als ‘ingezaaid’…
Uit kringen rond kleine rijstboeren in Nickerie wordt vernomen dat bij controle is gebleken dat er gevallen zouden zijn van personen die helemaal niet hebben ingezaaid, maar toch op de registratielijst van LVV staan. Ook zouden er gevallen zijn waarbij men slechts een deel van hun landbouwpercelen heeft ingezaaid, maar die toch als volledig ingezaaid hebben laten registreren. Ook landbouwpercelen die bij veldcontrole er overwoekerd bij staan, zijn opgebracht op de registratielijst als te zijn ingezaaid.
Vernomen wordt dat bekende namen uit de Nickeriaanse samenleving prijken achter dergelijke “incorrecte” gegegevens over ingezaaide landbouwarealen. Na opschoning van de registratielijst zal naar verwachting het totaal opgegeven ingezaaid areaal van 30.000 hectare drastisch zal zijn teruggebracht.
Slechts circa 17.000 hectare
Rijstboeren hebben tijdens hun recente protestacties op verschillende momenten gezegd, dat het vorig seizoen er niet meer dat 17.000 hectare is ingezaaid. Zij lijken nu daarin gelijk te zullen hebben. De vraag rijst dan hoe het mogelijk is dat er zoveel onjuiste gegevens op de registratielijst zijn opgebracht.
Rijstboeren hebben vorige week tijdens een onderhoud met president Santokhi op diens kabinet onomwonden aangegeven grote twijfels te hebben over de betrouwbaarheid van de gegevens op de registratielijst, en eisten inzage en controle.
Sinds het afgelopen weekend is een werkgroep van rijstboeren intensief bezig geweest alle gegevens op de lijst te controleren. Nagegaan werd of de gegevens op de registratielijst kloppen met de werkelijke situatie in de velden. Leden van de werkgroep van rijstboeren die inzage hebben in de registratielijst ten behoeve van controle, hebben naar vernomen wordt van de leiding van LVV een soort “non-disclosure agreement” moeten ondertekenen. Afgevraagd wordt waarom dat zonodig moest, en waarom de gegevens op de registratielijst niet bij publiek bekend mogen worden.
Dagblad Suriname verneemt dat de werkgroep van rijstboeren die de gegevens op de registratielijst controleren, vandaag, woensdag 14 augustus, hun werkzaamheden zullen finaliseren. Door tussenkomst van districtscommissaris Senrita Gobardhan zullen de uitkomsten van de controle worden gepresenteerd aan president Santokhi.