Venezuela goed monitoren

We hebben een tijd terug een zware crisis in Venezuela gehad met grote onrust in het land. De gevolgen van de crisis waren tot in Suriname te voelen, in die zin dat we vluchtelingen kregen uit het eens zo welvarende land waar Surinamers enkele decennia terug ook op vakantie gingen naar Caracas. We kregen berichten dat in de nachtclubs, waar gedoogd werd, dames hun lichaam verkochten voor tussen de USD 50 en USD 100 afkomstig uit Venezuela. Er werd in internationale rapporten over mensenhandel ook bericht dat mensenhandel iets te maken had metd e aanwezigheid van Venezolaanse dames in Suriname. In hoeverre deze zaak is onderzocht en er schuldigen zijn berecht is onbekend. In elk geval is het een ongewenste zaak dat in een beschaafd land als Suriname, vreemdelingen die in nood zijn en hun land ontvluchten, seksueel of anderszins worden uitgebuit. Die uitbuiting houdt ook in een beperking van de bewegingsvrijheid van deze mensen. 

De Surinaamse overheid, de justitie en de politie dienen zich ook te bekommeren om deze vluchtelingen in nood. Nu hebben we weer schermutselingen in het olierijke land dat tot de bedelstaf was geraakt. 

De economische teloorgang lijkt nog niet voorbij te zijn en inmiddels hebben we weer een crisis in het land dat ook wel als een Caribisch land wordt aangeduid. Venezuela is een land dat kampt met de beleving van de democratie. Verkiezingen brengen geheid heibel in het land vanwege de militaristische aard van politieke partijen in het algemeen. Nu zijn er verkiezingen gehouden en vindt de oppositie dat zij de verkiezingen heeft gewonnen. Er zijn in het land nu rellen gaande waarop de regering en het leger reageren.

Er moet een einde komen aan de felle repressie van de verkiezingsprotesten in Venezuela, zegt een VN-team dat naar de mensenrechten kijkt. Deze VN-functionarissen zeggen dat er sprake is van een ‘escalerend’ hard optreden. Dit zou al geleid hebben tot 23 doden en meer dan 100 arrestaties van ook kinderen en tieners. De VN heeft er bij de autoritaire leider van Venezuela, Nicolás Maduro, op aangedrongen een einde te maken aan de ‘felle repressie’ die door zijn veiligheidstroepen wordt gepleegd na de zogenaamd ‘gestolen’ presidentsverkiezingen van vorige maand. Dat is dezelfde taal die de Amerikaanse voormalige president Trump sprak na zijn verlies van de laatste verkiezingen in de USA. Het leidde uiteindelijk tot een belegering van het Capitool, een dieptepunt in de moderne Amerikaanse politieke geschiedenis. Op het wereldnieuws is overigens over de autoritaire regimes een audio-clip van Trump verschenen waarin hij aangeeft begrip te hebben voor de aotoritaire leiders in de wereld die alleen maar hun belangen aan het verdedigen zouden zijn. 

In een verklaring die twee weken na de stemming van 28 juli werd gepubliceerd, veroordeelde de onderzoeksmissie van de VN het ‘escalerende’ harde optreden van Maduro. Daarbij zijn meer dan honderd kinderen en tieners vastgehouden. De VN-onderzoekers zeiden dat ze 23 doden hadden geregistreerd, waarvan de overgrote meerderheid werd veroorzaakt door geweervuur ​​en dat het bijna uitsluitend om jonge mannen ging. Straatprotesten, evenals kritiek op de social media, hebben in de weken na de verkiezingen geleid tot felle repressie door de staat. De repressie is voorgeschreven door de hoogste autoriteiten, waardoor een klimaat van wijdverbreide angst is ontstaan. Er wordt gesproken van een golf van ernstige mensenrechtenschendingen die momenteel plaatsvinden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Maduro gehoor zal geven aan de oproep van de VN. 

Maduro zou bij de recente verkiezingen zwaar hebben verloren van zijn rivaal Edmundo González. Enkele dagen terug beval Maduro de ambtenaren om zijn ‘fascistische’ tegenstanders met een ‘ijzeren vuist’ te behandelen en beloofde hij degenen die zijn regering uitdaagden, streng te straffen. Maduro, die sinds zijn verkiezing in 2013 autoritair regeert, heeft geweigerd gedetailleerde verkiezingsgegevens vrij te geven die zijn vermeende overwinning ondersteunen, ondanks oproepen van landen als Brazilië en Colombia.

De oppositieleidster María Corina Machado, die de drijvende kracht was achter de presidentiële campagne van González, heeft opgeroepen tot nieuwe anti-Maduro-protesten in steden over de hele wereld. De wereld moet de ‘terreurcampagne’ van Maduro het hoofd bieden, zegt de Venezolaanse oppositieleidster. 

In een recent interview met The Guardian drong Machado er bij de wereld op aan om Maduro’s ‘terreurcampagne’ aan te vechten. Wat er in Venezuela gebeurt, is verschrikkelijk, zegt zij. Onschuldige mensen zouden op dit moment worden vastgehouden of ze zijn verdwenen. De VN-onderzoeksmissie – die in 2019 door de VN-Mensenrechtenraad werd opgezet te midden van de groeiende internationale bezorgdheid over de misstanden die door het regime van Maduro worden gepleegd – zei dat onder de ruim 1.260 mensen die werden vastgehouden zich politieke leiders en activisten, journalisten en mensenrechtenverdedigers bevonden. De overgrote meerderheid van de arrestanten waren echter eenvoudigweg individuen die hun afwijzing uitten van de door de autoriteiten aangekondigde presidentsverkiezingen resultaten. Veel van deze aanhoudingen vonden plaats nadat individuen deelnamen aan protesten of hun mening hadden geuit op social media, waarbij de autoriteiten hen selectief bij hen thuis aanvielen. 

De VN-onderzoekers zeiden dat ze ook “bijzonder zorgwekkende informatie” hadden ontvangen over de detentie van meer dan 100 kinderen en adolescenten die, ondanks hun jonge leeftijd, werden beschuldigd van uiterst ernstige misdaden zoals terrorisme, samenzwering en haatmisdrijven. Deze kinderen zijn tijdens de gerechtelijke procedure niet vergezeld door hun ouders of voogden. 

Het Internationaal Strafhof (ICC) houdt daarom de situatie in Venezuela “actief in de gaten”. Er wordt al sinds 2021 onderzoek gedaan naar het Zuid-Amerikaanse land wegens mogelijke misdaden tegen de menselijkhei. Het ICC beoordeelt “onafhankelijk” de crisis die uitbrak op 28 juli toen de Nationale Kiesraad (CNE) aankondigde dat de zittende Nicolás Maduro was herkozen voor de termijn van 2025-2031, terwijl de oppositie van Edmundo González vond dat er sprake was van ‘fraude’. Het kamp van González Urrutia plaatste de cijfers van meer dan 80% van de stembureaus op internet, waardoor Maduro niet meer zou kunnen terugveren, zelfs als hij 100% van de resterende stemmen zou krijgen.

De situatie in Venezuela kan de grenzen oversijpelen en de grote landen en organisaties als de Caricom en de OAS moeten dat met geplaatste interventies voorkomen.

error: Kopiëren mag niet!