Pompstations ‘normaal’ open maar met hogere brandstofprijzen 

De Surinaamse Servicestations en Exploitantenbond (SSEB) blijft in beraad. Servicestations zullen in de komende tijd normaal open zijn. Maar, de brandstofprijzen zijn wel omhoog gegaan. Zowel diesel als unleaded zijn duurder bij onder andere GOw2, Rubis en SOL.

Bij GOw2 zijn de prijsverhogingen het forst.

Guno Castelen, voorzitter van de SSEB, gaf tegenover lokale media aan dat de bond erbij blijft dat er een staatsbesluit wordt geslagen over de winstmarges. Castelen ergerde zich na de algemene ledenvergaderingvan zondagavond ook over stakingsbrekers die lucht hebben gehaald uit de afgelopen week aangekondigde staking. 

Een gesprek met minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning leverde voorheen al niet het gewenste resultaat op. 

De bond zal nu op andere manieren proberen om haar zin te krijgen. De winstmarges moeten niet worden overgelaten aan de oliemaatschappijen. 

De actie heeft geleid tot chaos bij diverse pompstations. Vermeldenswaard is dat per liter brandstof de 10% procent BTW heffing plaatsvindt. Dit komt neer op meer dan SRD 3,50 aan BTW voor diesel en benzine. Na een periode waarin brandstofprijzen relatief aan de lage kant waren, zijn de prijzen inmiddels weer in de richting van SRD 40 per liter gegaan. Voor velen is dit ondragelijk. 

Vorig jaar zijn er ernstige protesten geweest waarbij de benzineprijzen een van de knelpunten waren. Diverse vakbonden gingen in onderhandeling met de regering. De implementatie van de Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW-wet) was een belangrijk zorgpunt. Met de wijziging van de BTW stijgen de prijzen automatisch. Het BTW tarief is niet meer 5%, maar 10% op brandstof. De daarmee gepaarde hoge kosten van levensonderhoud maakten dat werknemers in actie gingen.  

error: Kopiëren mag niet!