De drakendans is een bijzonder en kleurrijk onderdeel van verschillende festiviteiten in Suriname, zoals het Chinees Nieuwjaar en multiculturele evenementen. Het symboliseert niet alleen de rijke Chinese traditie, maar ook de harmonie tussen de verschillende culturen die samenkomen in Suriname.
Dominique’s deelname aan de drakendans als Creoolse mengt haar eigen culturele achtergrond met de traditionele Chinese rituelen. Het is een krachtige manier om verbinding te maken met de gemeenschap en om erkenning te geven aan de diverse culturele invloeden die Suriname zo uniek maken.
De redactie van Dagblad Suriname sprak met Dominique: “Mijn naam is Dominique Doorson, ik ben 22 jaar en in het dagelijks leven studeer ik rechten aan de AdeKUS. Tijdens een Mandarijn cursus die ik enkele jaren terug volgde, ben ik in contact gekomen met enkele leden van de Chung Fa Foei Kon Chinese vereniging. Zij waren van plan een Chinese Leeuwendans groep te starten en waren op zoek naar mensen die iets nieuws wilden proberen en meer wilde weten over de Chinese cultuur.”
“Ik vond het heel interessant en ik wilde er natuurlijk meer over weten, dus sloot ik me aan. Het is intussen al drie jaar dat ik deelneem aan deze dans. Het is heel leuk en ik leer veel. In het begin moest ik me echt aanpassen en nog wennen, omdat alles zo nieuw voor mij was. Maar naarmate de oefeningen vorderen dan lukt het wel. Je komt verschillende mensen tegen. Je gaat ook naar plaatsen en hoort van anderen en kan mensen ook vertellen over de Chinese leeuwendans.”
“Deze ervaring is niet slechts een dans, maar een viering van inclusiviteit en een eerbetoon aan de rijkdom van de multiculturele samenleving. door mijn deelname herken ik niet alleen mijn eigen identiteit, maar ook de waarden van saamhorigheid en respect voor de verschillende tradities die samen het culturele landschap van Suriname vormen.”
CS