Stabiliteit en daling wisselkoers zijn echt

De stabiliteit en de daling van de wisselkoers, waar reeds geruime tijd sprake van is, zijn puur gebaseerd op de werking van het vraag- en aanbod mechanisme op de valutamarkt. Er is volgens Financiën-minister Stanley Raghoebarsing en Centrale Bank van Suriname governor Maurice Roemer absoluut geen sprake van stiekempjes genomen acties om de wisselkoers te beïnvloeden. Geluiden in de samenleving daarover zijn absolute onzin.  

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgt letterlijk dagelijks alle rapportages over valutatransacties van banken en cambio’s. Noch het ministerie van Financiën, noch de Centrale Bank van Suriname hebben op dit moment deel in die transacties. De governor van de Centrale Bank van Surname benadrukte donderdag tijdens een persconferentie van het ministerie van Financiën over de voortgang van het IMF-programma, dat de daling van de wisselkoers enkel en alleen het gevolg is van het fiscaal- en monetair beleid en vraag- en aanbodfactoren.

De wisselkoers die de Centrale Bank dagelijks noteert is het gewogen gemiddelde van de wisselkoersen die banken en cambio’s gedurende de dag realiseren. Het fiscaal beleid van de overheid heeft te maken met het strak in de hand houden van de uitgaven. Onderdeel van het monetair beleid van de Centrale Bank zijn de Open Markt Operaies (OMO’s). Die zijn erop gericht om overtollige geldhoeveelheden die in de omloop terechtkomen, af te romen. Overtollige liquiditeiten oefenen een te grote vraag in de economie. Het oefent een opwaartse druk op de wisselkoers, en daarmee de inflatie. 

Dat de daling van de wisselkoers nog onvoldoende tot uitdrukking komt in de prijzen van goederen in de winkels, is volgens Roemer een vraagstuk waar andere instanties zich mee bezighouden en niet de Centrale Bank.

De wisselkoers van de USD ligt al enkele weken onder de SRD 30. De koers noteerde donderdag SRD 29,06 voor de USD. Bij girale transacties is de koers zelfs lager, namelijk SRD 28,84.    

error: Kopiëren mag niet!