UNICEF: Psychische stoornissen onder adolescenten in Suriname zorgwekkend hoog

Volgens een vertegenwoordiger van UNICEF ervaren adolescenten in Suriname aanzienlijke fysieke, sociale en psychologische veranderingen die het risico op psychische stoornissen verhogen. Sociologische factoren spelen ook een cruciale rol in het welzijn van deze jongeren. 

Onderzoek toont aan dat 28% van de Surinaamse adolescenten een depressie heeft ontwikkeld, 33% lijdt aan angststoornissen en 36% suïcidale gedachten heeft gehad in het afgelopen jaar.

Cortisol, het lichaamseigen stresshormoon, speelt een belangrijke rol bij het reguleren van stemming, motivatie en angst. Het hormoon, geproduceerd door de bijnieren, beheert diverse lichaamsfuncties zoals het metabolisme, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

Chronische stress kan echter de cortisolbalans verstoren, wat leidt tot gezondheidsproblemen zoals angst, hoofdpijn en hartziekten. Overproductie van cortisol kan het syndroom van Cushing veroorzaken, terwijl een tekort kan leiden tot de ziekte van Addison. Behandeling kan nodig zijn met medicijnen zoals hydrocortison om deze aandoeningen te beheersen.

error: Kopiëren mag niet!