Indiase oppositieleider op borgtocht vrij na 17 maanden cel

Het Indiase Hooggerechtshof heeft borgtocht verleend aan een prominente oppositieleider van de regerende Aam Aadmi Party (AAP) in Delhi in een zaak over witwassen.

Het Hooggerechtshof zei dat de langdurige opsluiting van Manish Sisodia “zijn recht op een snel proces had geschonden”, zo meldt de BBC.

De heer Sisodia zit al meer dan 17 maanden in de gevangenis in een zaak die verband houdt met vermeende onregelmatigheden in een inmiddels geschrapt drankbeleid in de stad. Hij ontkent de beschuldigingen van corruptie en heeft zijn arrestatie bij de rechtbank aangevochten. Het Hof zei dat het recht op een snel proces “heilig” was en dat als de staat of een agentschap dit niet beschermde “dan kan er geen bezwaar worden gemaakt tegen borgtocht, met de mededeling dat de misdaad ernstig is”.

De rechters voegden toe dat het onwaarschijnlijk was dat het proces tegen de heer Sisodia snel zou worden afgerond, het een schending van zijn rechten zou zijn om hem voor onbepaalde tijd gevangen te houden. “Borgstelling kan niet worden geweigerd als straf… Het is hoog tijd dat de rechtbanken beseffen dat borgtocht een regel is en gevangenisstraf een uitzondering,” zeiden ze.

Een van India’s meest vooraanstaande politici, de heer Sisodia, is tweede in bevel in de AAP.

error: Kopiëren mag niet!