BEP: Nationale schande dat inheemse gemeenschappen nog steeds onderaan de sociale ladder staan       

In een klimaat van nog steeds torenhoge voedselprijzen, koopkrachtdalingen, sociale uitsluiting en disrespect voor menselijke waardigheid, herdenken wij heden een cruciale dag, primair bestemd voor onze Inheemse broeders en zusters. Een bijzonder moment voor de eerste bewoners van ons land, op hun voorouderlijk land, ons geliefde Suriname.

Als partij ervaren wij het als een nationale schande dat anno 2024 deze bijzondere groep landgenoten nog steeds de kar trekt als het gaat om de sociale onderkant van de samenleving. De bittere realiteit is dat onze Inheemsen op grote schaal geconfronteerd worden met discriminatie en sociale uitsluiting. Het is onhoudbaar en verwerpelijk dat een slechte toegang tot de meest elementaire behoeften, zoals fatsoenlijke gezondheidszorg, onderwijs, schoon drinkwater en transportdiensten, voor hen vanzelfsprekend is. 

Onze Inheemsen worden nog steeds geconfronteerd met, of ervaren, een beleid van ontvolking van hun traditionele woongebieden. Op deze manier wordt het makkelijker voor indringers en hun trawanten om grote lappen land en bijbehorende natuurlijke hulpbronnen ten koste van de lokale gemeenschappen af te pakken en toe te eigenen.

Kortom, hun basisrechten worden nog steeds op grote schaal geschonden. Wij wijzen in dit kader op de gebrekkige en onacceptabele beleidsaandacht voor een essentieel recht dat bepalend is voor hun voortbestaan: de wettelijke erkenning van hun rechten op de grond die zij eeuwenlang gebruiken. 

Onze Inheemsen hebben gelijk in hun constatering en conclusie dat er geen prioriteit en ruchtbaarheid wordt gegeven aan de verdere behandeling van de conceptwet grondenrechten, waardoor de oplossing van dit vraagstuk onder deze regering verre van ideaal en uitzichtloos is.

Wij blijven erbij dat hun strijd voor een menswaardig bestaan, vertaald in sociale rechtvaardigheid, leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid, de onverdeelde aandacht en nodige ondersteuning verdient. De naakte waarheid is dat onze Inheemse broeders en zusters, maar ook hun woongebieden, nog steeds het stiefkind zijn van het beleid van opeenvolgende regeringen. 

Als partij blijven wij hun strijd, standvastigheid, vastberadenheid en eensgezindheid voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en tegen sociale onrechtvaardigheid omarmen en dik ondersteunen. Vanzelfsprekend willen zij niet in een zorgstaat wonen, noch minder in een verzorgingsgebied. Nog steeds willen zij naar behoeften en vermogen in staat gesteld worden hun eigen ontwikkeling ter hand te nemen. 

Hun onbegrip, ongenoegen en in voorkomende gevallen woede door het schenden van hun menselijke waardigheid mogen zij nooit verbergen. Ook op deze dag is de regering aan zet om deze groep Surinamers een perspectief te bieden, dat onder meer moet uitmonden in de wettelijke erkenning van hun grondenrechten waarvoor zij decennia lang opkomen. Onze Inheemsen verdienen geen mineurstemming.

Aan alle Surinamers, maar in het bijzonder onze Inheemse broeders en zusters, wensen wij een bezinningsvolle Inheemse dag toe. In een adem nemen wij onze Javaanse gemeenschap mee en wensen hun een gepaste en genoeglijke herdenking van de Javaanse Immigratie toe.

BEP MEDIA TEAM

error: Kopiëren mag niet!