“SkoroTV” verandert in “Digitaal Onderwijs”

Tijdens de opening van de Onderwijs- en Beroepenbeurs, georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, vond donderdag 8 augustus de officiële lancering plaats van het programma “School Radio en Televisie,” voorheen bekend als “SchoolTV” of “SkoroTV.” Het programma gaat verder onder de nieuwe naam “Digitaal Onderwijs.”

Onderwijs voor de 21e eeuw

“Veel mensen kennen ons nog steeds als SchoolTV, maar de naam ‘Digitaal Onderwijs’ past beter bij de 21e eeuw”, zegt Diego Lapar, scriptwriter en productiebeheerder van het programma. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het schrijven, controleren en inspreken van scripts. “We moeten niet alleen denken aan radio en televisie, maar ook aan internet, dat een steeds grotere rol speelt.” ‘Digitaal Onderwijs’ dekt daarom beter de lading, benadrukt hij in een reactie aan Dagblad Suriname. 

Digitaal Onderwijs biedt ondersteunend lesmateriaal aan. “Het is een aanvulling, geen vervanging”, gaf Diego duidelijk aan. Het idee is niet dat kinderen op school niet opletten en denken dat ze alles later via de website van Digitaal Onderwijs kunnen begrijpen. “Wij bieden extra ondersteuning. Als een leerling bijvoorbeeld moeite heeft met breuken, kan hij of zij de video’s opzoeken in de playlist over breuken om beter te begrijpen hoe het werkt”, aldus Diego. 

Projecten

Een van de grote projecten van ‘Digitaal Onderwijs’ was  “Kenki Denki,” wat betekent “Verander je denken of gedachten”. Dit mental health project richtte zich op het bevorderen van de mentale gezondheid van jongeren van 12 tot 18 jaar. Twaalf thema’s, waaronder zelfmoordpreventie, seksualiteit, trauma, angst, en pesten, werden belicht. De afspeellijsten met alle video’s per thema zijn te vinden op de website van Digitaal Onderwijs, voorheen bekend als Skoro TV.

“Lezen blijft voor veel kinderen een uitdaging”, stelde Diego Lapar. Daarom zijn er ook afspeellijsten die gericht zijn op het stimuleren van lezen, zoals “Lezen doet je goed” en andere taalprogramma’s. “Kenki Denki was meer gericht op het VOJ- en VOS-onderwijs, maar onze leesprogramma’s richten zich vooral op kinderen van de basisschool. Voor kleuters zijn er praatplaten beschikbaar, en voor leerlingen van leerjaar 3 (klas 1) tot en met 12/14 jaar zijn er verschillende taalprogramma’s”, aldus Diego. 

Onderwijs- en Beroepenbeurs

De naam van de beurs, “Onderwijs en Beroepenbeurs,” zegt al veel. Volgens Diego is onderwijs de sleutel tot maatschappelijk succes, en de keuze voor een beroep speelt hierin een belangrijke rol. Jongeren vragen zich af wat ze willen doen, waar ze goed in zijn, en in welke sectoren ze werk kunnen vinden. Deze beurs helpt hen om zich beter te oriënteren en antwoorden te vinden op hun vragen.

SD

error: Kopiëren mag niet!