Belang van 155 jaar rechtspraak in Suriname vastgelegd in jubileumboek

Het Centrum voor Democratie en Rechtspleging (CDR) en het Hof van Justitie Suriname hebben ter herdenking van 155 jaar rechtspraak in Suriname het jubileumboek uitgegeven. Het gedenkboek, geschreven door journalist/auteur Ranu Abhelakh werd woensdag 7 augustus gepresenteerd in de Congreshal. President Chandrikapersad Santokhi, die eregast was, overhandigde enkele exemplaren aan  mr. Hermelijn, mr. S. Gangaram Panday, de weduwe van mr. J. von Niesewand en mr. E. Ombre. 

“Geen volledig verhaal, maar een aanzet”

Volgens Iwan Rasoelbaks, president van het Hof, biedt dit boek de eerste chronologische beschrijving van de rechtspraak in Suriname, beginnend in 1651 tot heden.

Hoewel Rasoelbaks benadrukte dat het boek een voorlopige greep uit de juridische geschiedenis van Suriname is, vertegenwoordigt het een belangrijke stap in de vastlegging en het behoud van de juridische ontwikkeling in het land. “Het is geen volledig verhaal, maar een aanzet. Er is nog voldoende voer voor onderzoekers”, merkte de hofpresident op.

Zorgen over staat van gerechtsgebouwen

Zorgen werden geuit over de staat van de gerechtsgebouwen in Suriname. Er zijn nu drie gerechtsgebouwen in Paramaribo in redelijke staat, maar sommige voldoen niet meer aan de moderne eisen. Er wordt gepleit voor de bouw van een nieuw Paleis van Justitie en de afronding van het gerechtsgebouw in Nickerie, dat momenteel niet aantrekkelijk is voor investeerders. “Het komt goed zodra het mogelijk is”, aldus Rasoelbaks.

error: Kopiëren mag niet!