VHP: Inheemsen en Javanan vormen ons kleurrijk mozaïek

Ieder jaar op 9 augustus vieren wij traditioneel twee belangrijke gedenkdagen die deel uitmaken van onze multiculturele samenleving. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat inheemsen en Javanen een wezenlijk onderdeel vormen van onze kleurrijke mozaïek. Te meer daar deze groepen tot heden hun cultuur, tradities en leefgewoonten hebben weten te behouden.

Behalve de Dag der Inheemse Volkeren, gedenken wij het feit dat op 9 augustus dit jaar, het 134 jaar geleden is dat de eerste groep Javaanse contractarbeiders met het stoomschip de Prins Alexander, in Suriname aankwam.
De Internationale Dag van de Inheemse Volkeren ingesteld door de Verenigde Naties, is sinds 2006 een nationale feestdag in Suriname. Het is een mooi moment om eer te betonen aan de eerste bewoners van ons land. Hoewel de groep der inheemse volkeren in Suriname een diverse groep is, bestaan de Inheemse volkeren uit verschillende groepen.

De inheemsen hebben ondanks het contact met andere bevolkingsgroepen en hun integratie in haast alle sectoren van ons land, toch hun eigen culturele waarden zoals hun taal, leef- en eetgewoonten en klederdrachten weten te behouden. Het is dan ook heel belangrijk dat wij deze groep stimuleren om zich te blijven inzetten voor het behoud van hun cultuur en tradities.

Wij constateren dat er de afgelopen jaren steeds vaker geluiden klinken dat er niet of niet voldoende rekening gehouden wordt met deze groep veelal in stamverband levende volkeren. Dit kan leiden tot ernstige verstoring en ontwrichting van deze traditionele leefgemeenschappen. Het is dan van essentieel belang dat het grondenrechtenvraagstuk zo snel mogelijk wordt opgelost.

De regering onder leiding van president Santokhi heeft zich vanaf haar aantreden ingespannen om dit vraagstuk adequaat op te lossen. Zo is zij in gesprek gegaan met het traditioneel gezag die de groepen vertegenwoordigt. Ook heeft zij aan De Nationale Assemblee de opdracht gegeven de voorbereidingen te treffen om te komen tot een goed werkbaar wetsproduct. De VHP spreekt de wens uit dat dit voor ons land essentieel vraagstuk, inderdaad spoedig wordt opgelost.

De groep Javaanse immigranten in ons land, heeft zich vanaf de komst van de eerste contractarbeiders 134 jaar geleden, opgewerkt tot een groep van grote sociale, culturele en maatschappelijke waarde binnen onze samenleving. Zo zijn de Javanen in Suriname inmiddels terug te vinden in haast alle beroepen en organisaties.

De Javanen die vooral bekend staan als hardwerkend, hebben ook op het gebied van de cultuur hun stempel weten te drukken op onze maatschappij. Zo is de Javaanse keuken, de muziek en de Javaanse dans niet meer weg te denken uit het beeld van Suriname. Zij bepalen dan ook samen met de inheemsen en de andere bevolkingsgroepen die ons land inmiddels rijk is, het kleurrijke beeld van onze multiculturele en pluriforme samenleving.

De VHP wenst dan ook aan alle Surinamers maar in het bijzonder onze inheemse en Javaanse broeders en zusters een gezegende Dag der Inheemse Volkeren en 134 jaar Javaanse immigratie.

VHP Mediacommissie

error: Kopiëren mag niet!