Laagste slagingspercentage MULO-eindexamen in jaren

Dit jaar is het aantal leerlingen dat direct geslaagd is voor het MULO-eindexamen, gehouden van 2 tot 11 juli, gedaald. De uitslag, bekendgemaakt afgelopen maandag, toont een sterke daling ten opzichte van voorgaande jaren. Van de 5.120 examenkandidaten zijn er 2.505 direct geslaagd, wat neerkomt op ongeveer 48,9 procent. Daarnaast zullen 680 kandidaten (ongeveer 13,3 procent) deelnemen aan het herexamen van 12 tot en met 16 augustus. Hierdoor zou het landelijke slagingspercentage voor het MULO-examen mogelijk iets kunnen stijgen.

Daling ten opzichte van voorgaande jaren

Helaas ziet het slagingspercentage er momenteel niet rooskleurig uit; minder dan de helft van de examenkandidaten is direct geslaagd. In 2023 was het slagingspercentage na het herexamen al 60,6 procent, wat betekent dat er sprake is van een aanzienlijke daling dit jaar.

Het percentage dit jaar is het laagste in de periode van 2015 tot en met 2024. In 2017 was het slagingspercentage bijna hetzelfde, namelijk 49 procent, maar na het herexamen steeg dit toen naar 57 procent.

Afgewezen kandidaten

Met 2.505 direct geslaagden en 680 kandidaten voor het herexamen, zijn er van de 5.120 examenkandidaten dus 1.935 afgewezen. 

Onderwijsachterstanden

De verslechterde schoolresultaten waren enigszins te verwachten, gezien de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur meerdere keren op persconferenties heeft aangegeven, dat de resultaten van het eerste tot en met het derde kwartaal niet goed waren. Ook heeft hij eerder aangegeven dat de stakingen en opstoppingen binnen het onderwijsproces een oorzaak waren van de slechte schoolresultaten. Hoewel dit moeilijk met zekerheid te zeggen is, spreken de cijfers voor zich en zijn de achterstanden bij de MULO-kandidaten aanzienlijk toegenomen.

(Afbeeldingen: statistieken toelatingsexamen VWO/HAVO/NATIN en de statistieken van het MULO-eindexamen)

SD

error: Kopiëren mag niet!