NPS start verkiezingscampagne tijdens viering 78 jarig bestaan partij

De Nationale Partij Suriname, NPS, zal haar verkiezingscampagne op 29 september formeel starten. De partij zal die dag haar 78-jarig bestaan vieren in partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo. De partij roept leden en sympathisanten op voor de viering en om te luisteren naar de boodschap van NPS-voorzitter Gregory Rusland en andere prominenten van de partij. 

De partij verliet begin 2023 de huidige coalitie, die bestaat uit de VHP, ABOP en PL. Inmiddels heeft de NPS een nieuwe visie gepresenteerd; De nieuwe weg, ofwel a nyun pasi, moet de partij gaan leiden bij de volgende verkiezingen. De NPS was lange tijd de grootste politieke partij. De partij heeft meer dan 40 jaar deel uitgemaakt van verschillende coalitiekabinetten. 

De NPS is opgericht op 29 september 1946, door onder anderen Johan Ferrier, de eerste president van het land. Oud-president Ronald Venetiaan, de langstzittende president, is lid van de NPS en is momenteel ook erevoorzitter van de partij. Onder voorzitterschap van Gregory Rusland werd de NPS onderdeel van de regeer coalitie in 2020. Maar, zoals vermeld stapte de partij vorig jaar uit de coalitie.

Het was steeds een moeilijke samenwerking. Vooral prominente Assembleeleden Patricia Etnel en Ivanildo Plein hebben zich sterk gemaakt voor het uittreden uit de coalitie. Zij hebben ook deelgenomen aan acties tegen de president en de regering. 

Inmiddels hebben onder andere oud-ABOP-kopstuk en gewezen minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Diana Pokie, en prominente bestuursleden van de Surinaamse Politie Bond, Poetini Atompai en Marciano Hellings, zich ook aangesloten bij de NPS. 

error: Kopiëren mag niet!