Actievoerende boeren lusten LVV-leiding niet en willen werken met Jairam 

“De mensen van de waterschappen en op het ministerie zijn allemaal dieven. Wij willen niet werken met ze.” Zo stellen diverse boeren uit het district Nickerie die in actie zijn. Iets meer dan 100 boeren hebben maandagmiddag een gesprek gehad met president Chan Santokhi. De compensatie uitbetaling en de hoogte van het bedrag blijven nog altijd een discussiepunt. 

Ganesh Debi, één van de leiders van de actievoerders, geeft aan dat ruim 850 boeren deelnemen aan de actie. Bij het overleg met de president werd door de boeren duidelijk gemaakt, dat zij minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) niet lusten. Ook de directeur van Landbouw. Jitendra Kalloe, is niet graag gewild.

Tijdens het gesprek hebben boeren duidelijk gemaakt dat zij eerder met oud-directeur Soedeshchand Jairam willen werken. Hij moet worden betrokken. Jairam gaf na de besprekingen tegenover lokale media aan, dat hij altijd zijn bijdrage heeft geleverd voor de ontwikkeling van de landbouwsector. “Ik ga het ook nu weer doen.” 

Jairam werd eerder dit jaar onder onduidelijke omstandigheden ontheven als LVV-directeur. Volgens de verklaring van LVV, die destijds werd uitgegeven, “wordt Jairam dispensatie verleend waardoor hij nog door kan werken, maar elders zal worden ingezet. Tevens stelt LVV-minister Sewdien, dat de werkwijze van Jairam niet overeenkomt met de werkwijze van het kabinet Santokhi in de haar nog resterende 2 jaar.” 

Jairam is sindsdien aangesteld als directeur van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS). 

President Santokhi heeft aangegeven dat diverse modellen worden uitgewerkt om alsnog te geraken tot uitbetaling van de compensatie aan landbouwers. De boeren uit Nickerie eisen SRD 10.000 per hectare, terwijl de regering in eerste instantie op tafel kwam met SRD 2.000 per hectare. Binnen een week moet er een oplossing zijn, gaf Santokhi maandagavond aan.

error: Kopiëren mag niet!