Onderzoek naar uitgelekte informatie bij IDB-project

Bij het IDB-project Van ’t Hogerhuysstraat is recentelijk bekend geworden, dat inschrijvingsinformatie mogelijk is uitgelekt of onnauwkeurig is verwerkt door een of meerdere gegadigden. Het ministerie van Openbare Werken bevestigde dit in een persbericht.

Citaat uit persbericht van Openbare Werken: “Binnen de interne organisatie en vanuit de inschrijvers is het wel duidelijk dat men vertrouwelijk moet omgaan met informatie omtrent de evaluatie van inschrijvingen. Echter, kan worden aangenomen dat sommige leden binnen deze groepen zich hier niet altijd van bewust zijn.”

In dergelijke gevallen is het gebruikelijk dat er een nieuwe openbare inschrijving plaatsvindt om eerlijkheid te waarborgen.

Er zijn echter aanwijzingen dat er pogingen zijn geweest om deze situatie te manipuleren. Als dergelijke praktijken op een aandelenbeurs zouden voorkomen, zouden ze als strafbare feiten worden beschouwd.

Bij recente projecten wereldwijd zijn uitgelekte voorinformatie en manipulatie strafbaar gebleken. In het Enron-schandaal werden managers veroordeeld voor het misbruiken van voorkennis. Bij het Libor-schandaal kregen bankiers miljardenboetes. In het Volkswagen-schandaal leidde uitgelekte informatie tot zware boetes. Martha Stewart werd veroordeeld voor handel met voorkennis.

Hoewel de minister van Openbare Werken mogelijk niet direct verantwoordelijk is, heeft hij als eindverantwoordelijke van het ministerie de plicht om een onderzoek in te stellen.

Zolang er geen grondig onderzoek plaatsvindt, blijft de verdenking bestaan dat iemand heeft geprobeerd de aanbesteding in zijn voordeel te beïnvloeden.

In vergelijkbare situaties, zoals bij uitgelekte schoolexamens, wordt er een alternatief plan opgezet om de integriteit te waarborgen.

Het ministerie zou hetzelfde moeten doen voor dit project.

Om de situatie op te helderen, wordt voorgesteld dat de minister contact opneemt met het Openbaar Ministerie of de afdeling Fraude om een diepgaand onderzoek uit te voeren. Alleen dan kan de integriteit van de aanbesteding en het vertrouwen van het publiek worden hersteld.

error: Kopiëren mag niet!