Roep om verandering in het onderwijsbeleid klinkt steeds luider

In een recent gesprek met de redactie van Dagblad Suriname uit een ouder haar frustraties over de voortdurende veranderingen in het onderwijsbeleid. Denise W., moeder van drie schoolgaande kinderen, spreekt haar misnoegen uit over de frequente beleidswijzigingen die volgens haar vaak niet aansluiten bij het beleid van voorgaande ministers.

“Het zijn de leerlingen en leerkrachten die lijden onder deze situatie”, zegt Denise. Tijdens ouderbijeenkomsten blijkt vaak dat zelfs de leerkrachten moeite hebben om de nieuwe maatregelen te begrijpen, toe te passen en zeker om deze goed over te brengen. Deze voortdurende veranderingen zorgen voor verwarring en onzekerheid in de klaslokalen.

Onlangs hebben IMEAO-studenten een protest georganiseerd bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om hun onvrede te uiten over de nieuwe beleidsinzichten. Helaas heeft dit initiatief geen significante resultaten opgeleverd. Deze gebeurtenis illustreert de wijdverspreide ontevredenheid onder studenten.

Leerkrachten zijn “moe” van de situatie

Dat leerkrachten zelf aangeven “moe” te zijn van de situatie, spreekt boekdelen over de staat van het huidige beleid. “Het beleid en de beleidsinzichten worden vaak gepersonaliseerd. Elke nieuwe minister komt met zijn of haar eigen wensen, die vaak niet in lijn zijn met wat goed past bij het bestaande systeem,” aldus Denise. Dit leidt tot instabiliteit en inefficiëntie, met negatieve gevolgen voor alle betrokkenen.

Grondige herziening onderwijsbeleid

Ouders en leerlingen roepen op tot een grondige herziening van het onderwijsbeleid. Ze hopen dat er meer consistentie en samenhang komt, zodat het normale onderwijsproces weer op gang kan komen. Men blijft afwachten of er op korte termijn verbetering zal komen in het Surinaamse onderwijs, maar de roep om verandering klinkt in ieder geval steeds luider.

error: Kopiëren mag niet!