Opvallend historisch detail tijdens Olympische Spelen in Parijs: Een Surinaamse reflectie

Tijdens de opening van de Olympische Spelen in Parijs viel een bijzonder detail op dat mogelijk de Surinaamse kijker ontging, tenzij men de geschiedenis ervan kent. Het uitbundig wassen van de hoofden van Marie Antoinette en Lodewijk XVI in weelde en pracht herinnerde aan een belangrijk historisch moment. Destijds leefde het Franse volk in extreme armoede, wat uiteindelijk leidde tot de bestorming van de Bastille, de uitroeping van de Franse Nieuwe Republiek en de onthoofding van Marie Antoinette.

Waarom is dit relevant voor Suriname? Dit stukje geschiedenis weerspiegelt de situatie die we al jaren in Suriname  ervaren. In de Surinaamse politiek gedragen sommige leiders zich, eenmaal op de stoel van macht, als edelen en hoogwaardigheidsbekleders, alsof ze speciaal gezonden zijn door hogere machten. Ze omringen zich met luxe en duurdoenerij, ver weg van de realiteit en dagelijkse strijd van het volk.

Wanneer deze politici echter niet meer aan de macht zijn, lijken ze plotseling te transformeren. Ze lopen dan in de goedkoopste broeken, dragen goedkope tassen en T-shirts van enkele dollars, alsof ze altijd al één waren met het volk. Dit is een voorbeeld van hypocrisie die we moeten doorzien en aanpakken. Politici die alleen maar doen alsof ze om de bevolking geven wanneer het hen uitkomt, verdienen geen vertrouwen.

Dit moet een waarschuwing zijn in aanloop naar de verkiezingen. Observeer hoe deze politici zich gedragen wanneer ze niet in het centrum van de macht staan. Zijn ze dan nog steeds met het volk begaan? Of keren ze terug naar een leven van luxe zodra ze aan de macht komen, vergelijkbaar met Marie Antoinette en Lodewijk XVI?

Marie Antoinette en Lodewijk XVI werden tijdens de Franse Revolutie afgezet, gevangengenomen en uiteindelijk geëxecuteerd door onthoofding, na jaren van koninklijke pracht te midden van armoede bij het volk.

Het is aan ons, de burgers, om alert te zijn en onze keuzes bewust te maken. Zoals de geschiedenis ons leert, kunnen we niet toestaan dat leiders zich verheffen boven het volk en slechts doen alsof ze met ons begaan zijn. We moeten leren van het verleden en ervoor zorgen dat we leiders kiezen die werkelijk om het volk geven, ongeacht hun machtspositie. De keuze is aan ons om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen.–

error: Kopiëren mag niet!