Ondermijning van de rechtspraak: Aanval van politicus Gajadien op Constitutioneel Hof wekt zorgen

“You“ll never find justice where criminals makes all the rules”, luidt een bekend gezegde. Democratische staten hebben daarom controlemechanismen die elkaar in balans houden en corrigeren. Het Constitutioneel Hof is zo’n hoeksteen. Gebaseerd op hun rechtsgevoel, ervaring en professionaliteit dienen deze rechters volstrekt onafhankelijk en naar eer en geweten te oordelen. 

De recente, onbeschaamde en niveauloze uitspraak van het Assembleelid Gajadien, dat het Hof een ‘fout’ zou hebben gemaakt, is diep bedroevend en getuigt van een inborst en karakter dat niet bij een volksvertegenwoordiger hoort.

Gajadien, die bij de laatste verkiezingen nauwelijks steun ontving en nu zijn politieke toekomst vanwege ook het ingevoerde landelijke evenredigheidsstelsen ziet slinken, lijkt zijn frustratie op het Hof te projecteren voor deze beide uitspraken van het CHof. Zijn emotionele uitbarsting is een verwerpelijke poging om het Hof te discrediteren en zijn eigen falen te verdoezelen. 

Het Hof heeft zijn werk uiterst zorgvuldig gedaan, alle relevante wet- en regelgeving, nationaal en internationaal zorgvuldig afgewogen. Dat Gajadien het vonnis niet begrijpt of weigert te accepteren, is geen reden om het Hof te beschuldigen van onrechtmatig handelen. Zijn oproep tot de vervanging van de rechters is een aanval op de rechtsstaat zelf.

Gelukkig staat Gajadien in deze zaak vrijwel alleen. We mogen hopen dat zijn collega’s in de Nationale Assemblee meer inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel tonen.*

Ir Dharmvir K Mungra

Vz De Nieuwe Leeuw

error: Kopiëren mag niet!