Anthony Nesty: ‘Mijn tijd bij Amerika het hoogtepunt in loopbaan als zwemcoach, Suriname is mijn thuis’

Anthony Nesty werd in Seoul Olympisch kampioen op de 100 meter vlinderslag in een tijd van 53 seconden. Dit is het grootste sportmoment ooit voor ons Suriname. Onze Golden Boy beleefde zijn wereldwijde doorbraak als zwemcoach van de Amerikaanse zwemploeg. Hij sprak in zijn hoedanigheid van bondscoach van de Amerikaanse zwemploeg, in aanloop naar dag 9 van het olympisch zwemtoernooi, met Quaraisy Nagessersing.

Door Quaraisy Nagessersing

Anthony, fawaka?

„Ala san’ 100!”

Wat is je algemene indruk?

„Het voldoet aan mijn verwachtingen. Er staat spanning op deze olympische zwemwedstrijden. De zwematleten ervaren dat. Veel zwematleten presteren top. We hadden wat klachten over het vervoer. In de bussen was het snikheet. Men zei dat het bad traag is, maar in de tweede helft van de races zwommen de atleten fantastisch en er werden records gebroken door de zwemmers. De coaches en stafleden ervaren ook spanning. Mijn tijd bij de Amerikaanse zwemploeg is het hoogtepunt in mijn trainersloopbaan.”

Vorig jaar zei je dat er altijd onderlinge strijd is op dit topniveau. Was je onder de indruk van Australië?

„Australië presteert al jaren. De Olympische Spelen zijn anders. Iedereen wil presteren op z’n best voor 9 dagen. Soms is dat een moeilijke opgave maar we hebben de meeste medailles in de wacht gesleept.”

Je bent nu college coach en een bondscoach van topatleten. Hoe heb je die verandering ervaren? Is het de perfecte timing?

„Als college coach werk je altijd met atleten van wereldklasse. De Zomerspelen is het hoogtepunt van de zwemsport. Ik heb geluk dat ik met een goede staf samenwerk. Met de Amerikaanse ploeg reizen is top. Alles is goed geregeld voor de coaches en zwemmers. Nu is alles anders dan in mijn tijd. De zwemmers hebben meer commerciële verplichtingen en zijn ook actief op social media. Dat was er allemaal niet in mijn tijd.”

Je bent een topcoach. De gemende Amerikaanse zwemploeg zwom een wereldrecord op de 4x 100 meter wisselslag. Wat was de strategie?

„We wilden schoon zwemwater. De zwemmers Ryan Murphy en Nic Finke zwommen daarom eerst. We hebben in Ryan een van de beste specialisten op de rugslag, en in Nic hebben we een van de beste specialisten op de schoolslag in huis. Bij de vrouwen hebben we in Gretchen Walsh een specialiste op de 100 meter vlinderslag in huis, en in Torri Huske is een specialiste op de vrije slag. De andere ploegen hebben de volgorde: vrouw, man, man, vrouw. Bij de gemengde estafetteploeg draait alles om data. Met schoon zwemwater is het over en uit. Dit is ons eerste goud en ook een wereldrecord.”

Is het ook voor een zwemcoach en zijn staf is het fijn om aan de leiding te staan in het medailleklassement?

„Jazeker. Voor ons is dat heel belangrijk om in het medailleklassement aan de leiding te staan.”

Je kent Bobby Finke ook goed, hoe kan je de zwemmer Bobby Finke het beste omschrijven?

„De 1500 meter vrije slag is zijn afstand. Ik heb hem gezegd dat hij zijn ouders, familie en Amerika trots moet maken om vanavond goud te halen.”

Katie Ledecky is excepotioneel. Wat voor type zwemster is het?

„De ultieme professional. Ze houdt van de sport. Dat ze zo lang, zo goed presteert is komt door haar passie voor de zwemsport, ook tijdens trainingen laat ze dat zien.”

De Fransman Marchand heeft 4 gouden medailles veroverd op deze Spelen. Heb je veel huiswerk in aanloop naar de Spelen van Los Angeles?

„Natuurlijk, we zijn de coaches. We streven ernaar dat de zwematleten beter gaan presteren. We willen een goed team samenstellen. De atleten die in 2028 kunnen meedoen, zijn nu tussen de 16 en 18 jaar oud, of jonger zelfs. Het is een privilege om topzwemmers te mogen coachen als college coach, om ze klaar te stomen voor de Olympische Zomerspelen in Los Angeles.”

Dankjewel voor je tijd. Je bent ontzettend drruk bezig. Namens iedereen spreek ik dat het land trots op je is. Je was de eerste zwarte zwemmer op de Olympische Spelen die goud won. Nu ben je ook de eerste zwarte zwemcoach die medailles heeft veroverd. Heb je nog een boodschap aan alle Surinamers?

„Suriname is mijn thuis. Iedereen mag blijven dromen om de beste versie van jezelf te mogen zijn. Suriname is mooi, mensen gaan goed met elkaar om. Blijf doorgaan en ik hou van jullie.”

Tot slot, Anthony, kan je nog iets in het Sranan zeggen?

“A boeng, tot later. Sribi switi.”

error: Kopiëren mag niet!