Overheidsberichten vol woorden, leeg van nieuws

Regelmatig worden we overspoeld door overheidsberichten vol gebakken lucht en herhalingen die oude informatie als nieuw presenteren. Deze teksten missen vaak echt nieuws en worden daarom door mainstream media nauwelijks opgepikt of prominent geplaatst. Zo ook het recente bericht over een bespreking tussen president Chandrikapersad Santokhi en Staatsolie: in 334 woorden werd niets nieuws onthuld.

Hier is een samenvatting: President Santokhi ontving op 2 augustus het directieteam van Staatsolie om de strategie voor de aanstaande ondertekening van de Final Investment Decision (FID) met Total Energies te bespreken, gepland voor eind 2024. Staatsolie zal 20% participeren in de olie- en gasexploratie voor de kust van Suriname. De president benadrukte het belang van het benutten van kansen in de sector en de monitoring van activiteiten. CEO Annand Jagesar gaf aan dat alles op schema ligt voor de ondertekening van de FID, met verwachte productie vanaf eind 2027.

Kortom, er was in dit lange bericht weinig tot niets nieuwswaardigs te vinden.

Wat ontbreekt in dit overheidsbericht:

In het recente bericht over de ontmoeting tussen president Chandrikapersad Santokhi en het directieteam van Staatsolie, ontbreekt cruciale informatie over de Final Investment Decision (FID) met Total Energies. Er wordt geen gedetailleerde uitleg gegeven over wat de FID precies inhoudt en welke impact dit zal hebben op Suriname’s economie en infrastructuur. Concrete strategieën en de rol van de overheid in het monitoren en ondersteunen van de olie- en gasexploratie worden niet duidelijk vermeld. 

Er ontbreekt een risicoanalyse en informatie over financiële uitdagingen en plannen om deze aan te pakken. Belangrijke interne en externe belanghebbenden zijn niet duidelijk geïdentificeerd, en de verwachte economische voordelen blijven onduidelijk. 

Milieueffecten en duurzaamheidsplannen worden niet genoemd. Details over samenwerkingsverbanden en mechanismen voor publieke betrokkenheid en transparantie ontbreken. Een gedetailleerde tijdlijn met mijlpalen en concrete voorbeelden van overheidssteun zijn afwezig. Deze elementen zijn cruciaal voor een volledig begrip van het project en het bouwen van vertrouwen onder de bevolking.

Kenneth B.

Paramaribo, 5 augustus 2024

error: Kopiëren mag niet!