Defensieminister VS zet streep door deal met vermeend brein achter 9/11

De Amerikaanse regering heeft een streep gezet door de deal die militaire aanklagers hadden gesloten met het brein achter de terreuraanslagen van 9/11.

De verrassende stap volgt na felle kritiek van nabestaanden en Republikeinen op het akkoord, waardoor Khalid Sheikh Mohammed en twee medeverdachten de doodstraf zouden ontlopen.

Defensieminister Lloyd Austin maakte de intrekking vrijdagavond bekend. De bewindsman stelt dat ’gezien het belang’ van het besluit de verantwoordelijkheid voor de deal niet bij de militaire hoofdaanklager, maar bij hemzelf hoort te liggen.

Het lijkt erop dat de Democratische regering zich in deze verkiezingstijd heeft bedacht na harde verwijten van nabestaanden. Die vonden het onbegrijpelijk dat er geen rechtszaak zou komen en dat Mohammed de doodstraf zou ontlopen. In plaats daarvan ging de 59-jarige Pakistaan akkoord met levenslang.

De strafzaak sleepte zich al jaren voort door juridische complicaties, omdat bekentenissen via marteling waren verkregen.

Mohammed, geboren in Koeweit als kind van Pakistaanse ouders, werd in 2003 tijdens een spectaculaire CIA-operatie gearresteerd in de Pakistaanse stad Rawalpindi. Hij geldt als het brein achter de zelfmoordaanslagen met gekaapte vliegtuigen op de Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington, twee jaar eerder.

error: Kopiëren mag niet!