“Er wordt baldadig gestolen door ambtenaren bij moni karta”

Er wordt flink gefraudeerd bij moni karta. Ambtenaren bij Sociale Zaken pakken onder valse voorwendselen het moni karta pasje af van nietsvermoedende rechthebbenden, en pinnen ten eigen bate de sociale uitkeringen van bankrekeningen van slachtoffers. In het district Nickerie zijn er tal van concrete gevallen waarbij de namen van betrokken ambtenaren bekend zijn. Tegen deze personen zijn aangiftes bij de politie gedaan. Tot nu toe zijn er echter geen aanhoudingen verricht en lopen de schuldigen nog steeds vrij rond. De regering c.q. het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is bekend met deze zaak, alsook met de namen van de ambtenaren in kwestie.  

De VHP-parlementariërs Stephen Matsaleh (midden op foto) en Harriet Ramdien (links op foto) hebben vorige week donderdag tijdens de openbare vergadering hierover indringende vragen  gesteld aan minister Ines Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Eerder heeft het lid Ann Sadi, NDP, (rechts op foto) melding gemaakt van misbruik met moni karta, waarbij personen zich bij partijcentra moeten registreren om er in aanmerking voor te kunnen komen. Ook zouden personen worden gedwongen partijpolitieke vlaggen bij hun woningen te plaatsen. Het Assembleelid zegt vele klachten uit de samenleving binnen te krijgen van personen die maar nog steeds niet over hun moni karta pasje kunnen beschikken, terwijl zij die al maanden geleden hebben aangevraagd. Van sommigen moeten de moni karta pasjes binnenkort vervallen, en nog steeds hebben zij geen koper cent ontvangen.

Geld van armen wordt gestolen

Al geruime tijd doen berichten de ronde over frauduleuze handelingen met moni karta, die erop neerkomen dat de financiële ondersteuning aan de sociaal zwakkeren niet bij ze terecht komt. Ondanks dat eerder in het parlement meermalen is gevraagd aan de regering om de nodige correcties in te brengen, lijkt het nog steeds schering en inslag te zijn dat de gelden van de allerarmsten in de samenleving worden gestolen. 

“Er wordt baldadig gestolen!”, zegt Harriet Ramdien. Ze zegt op de hoogte te zijn van frauduleuze gevallen met moni karta, omdat het binnen haar eigen familie gebeurt. Ze zegt het niet langer te kunnen aanzien dat de frauduleuze handelingen blijven doorgaan en de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn nog vrij rond lopen. Mensen denken het moni karta geld te sparen, maar als zij naar de bank gaan om het geld te pinnen, blijkt dat er niet te zijn.

Stephen Matsaleh noemt gevallen waarbij leidinggevende ambtenaren van Sociale Zaken tot thuis bij mensen gaan om het moni karta pasje op te halen, onder het mom dat die reeds vervallen zijn. Het assembleelid noemt twee concrete gevallen waarbij bedragen van SRD 7.000 en SRD 11.000 van arme mensen zijn gestolen.

Noot Dagblad Suriname:

Het is de regering geboden eindelijk eens klaarheid te brengen in de kwestie van fraude bij moni karta en orde op zaken te stellen. De slechte uitvoering van het sociaal programma, waar de moni karta onderdeel van is, is reeds bij twee IMF-evaluaties van het economisch herstelprogramma een belangrijk punt van kritiek geweest. Door het IMF (Internationaal Monetair Fonds) is consequent erop gewezen dat de uitvoering van het sociaal programma sterk verbeterd moet worden. De ongeregeldheden met moni karta die nu publiekelijk in het parlement aan de orde worden gesteld is een ernstige blamage naar de regering toe. De regering mag zich niet verschuilen achter het argument dat het politieonderzoek gaande is. Het zou tenminste hangende het politieonderzoek de ambtenaren van Sociale Zaken in kwestie voorlopig buiten functie moeten hebben gesteld.

error: Kopiëren mag niet!