President Santokhi vraagt rijstboeren alvast genoegen te nemen met SRD 2000 per hectare compensatie

President Chansdrikapersad Santokhi heeft de rijstboeren gevraagd alvast genoegen te nemen met de SRD 2.000 per hectare aan compensatiegelden. Hij zegt dat daarna opnieuw gekeken zal worden naar de calculaties om vast te stellen welk bedrag wel voldoende is om de boeren adequaat te compenseren voor geleden verliezen. 

Met het bedrag van SRD 2.000 per hectare kunnen rijstboeren alvast hun eerste financiële noden opvangen. En als er meer nodig is zal de regering weer naar de berekeningen kijken. De regering heeft een bedrag van in totaal SRD 60 miljoen beschikbaar gesteld om rijstboren in Nickerie tegemoet te komen. 

De president gaf vrijdag ter gelegenheid van de opening van het Digicel Deep Blu One landingsstation te Weg naar Zee aan de aanwezige media te kennen dat men er wel rekening mee moet houden dat de regering gehouden is aan afspraken die het met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft. Op grond van het IMF economisch herstelprogramma mag de regering geen subsidies verstrekken.  

Tegen deze achtergrond verwijst hij ook naar de lopende loononderhandelingen tussen de overheid en de vakbonden voor een loonsverhoging van de landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden. President Santokhi hoopt dat binnen twee weken deze loononderhandelingen afgerond zullen kunnen worden. Met andere woorden, de president wil aangeven dat de regering momenteel met een financiële krapte zit om zijn lopende uitgaven te kunnen financieren.

Het is bekend dat de regering momenteel alle zeilen moet bijzetten om de primaire saldo doelstelling van het IMF programma voor september aanstaande te halen. 

Financiële krapte 

In september vindt de zevende evaluatie van het IMF-programma plaats. De regering wil koste wat het kost de primaire saldo doelstelling van het economisch herstelprogramma halen, om zodoende de eerstvolgende financiële overmaking van circa USD 61 miljoen van het IMF niet te missen.  

Bij de afgelopen zesde IMF-programma evaluatie heeft Suriname de criteria met betrekking tot het primaire saldo opnieuw niet gehaald. De regering kreeg “vrijstelling” hiervan, doch onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de primaire saldo doelstelling in september bij de zevende IMF-evaluatie wel gehaald dient te worden. Primaire saldo is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven op de overheidsbesgroting, exlusief de uitgaven aan rentelasten. De primaire saldo doelstelling op de overheidsbegroting is gesteld op tussen de 1,7 en 3,5 procent van het bbp (bruto binnenlands product). 

Niet lang geleden heeft Financiën-minister Stanley Raghoebarsing aangegeven dat de overheidsuitgaven aanzienlijk zijn gestegen tegenover de overheidsikomsten. Terwijl flink de knip moet worden gehouden op de overheidsuitgaven, moet de inning van zowel de belasting als de niet-belastingmiddelen beter en effectiever gebeuren.

De Financiën-minister zei toen dat de overheid niet altijd voldoende en tijdig over de financiële middelen kan beschikken om lopende uitgaven te kunnen doen. Het kan gebeuren dat sommige uitgaven even zullen moeten wachten.

error: Kopiëren mag niet!