Rijstboeren plaatsen in 2e petitie aan president Santokhi vraagtekens bij aantal geregistreerde rijstvelden

De protesterende rijstboeren in Nickerie zeggen in een tweede petitie aan president Santokhi, dat de SRD 2.000 per hectare die ze van de regering uitbetaald zullen krijgen als compensatie voor geleden verliezen het vorig rijstseizoen, een druppel op een gloeiende plaats is. “We kunnen ons niet terugvinden hierin, meer nog, omdat u zelf in het BIC-gebouw te Nieuw Nickerie de toezegging heeft gedaan dat we een redelijke compensatie zouden genieten dat in de orde zou zijn van SRD 10.000 per hectare”, aldus staat in de petitie. 

De tweede petitie werd donderdag door tussenkomst van districtscommissaris Senrita Gobardhan aan de president aangeboden nadat bekend was geworden, dat de regeringsraad woensdagavond had besloten een bedrag van SRD 60 miljoen goed te keuren ten behoeve van de compensatie aan de boeren. Dit bedrag is gebaseerd op een totaal ingezaaid areaal van 30.000 hectare.

In de petitie plaatsen de boeren vraagtekens achter het aantal geregistreerde rijstvelden dat onder de compensatieregeling valt. De boeren willen inzage in die registratie en wie allemaal in aanmerking zullen komen voor de financiële injectie van de overheid.

De boeren zeggen al drie seizoenen als rijstproducenten schade te hebben geleden, onder andere door een rattenplaag, langdurige extreme droogte en een lage opkoopprijs. Er was eerder ook SRD 100 beloofd die nooit de boeren heeft bereikt. Desondanks zeggen de boeren toch gemeend te hebben om door te gaan met produceren in de hoop dat er eindelijk een goede prijs en opbrengst komen. 

Maar helaas herhaalt de situatie zich steeds in het nadeel van de padieboeren. Gevraagd wordt dat de president en of de vicepresident naar Nickerie komen om samen met de boeren naar mogelijke oplossingen te zoeken.

error: Kopiëren mag niet!