Oogartsen mogen geen bijbetaling vragen van SZF-patiënten voor cataract oogoperaties

Oogartsen mogen geen bijbetaling van SZF-patiënten vragen voor cataract oogoperaties. Patiënten die toch moeten bijbetalen dienen daar melding van te maken bij het SZF. In de afgelopen weken hebben zowel het SZF als het Academisch Ziekenhuis Paramaribo klachten binnen gekregen van patiënten die toch hebben moeten bijbetalen voor een cataract operatie. Daarbij hebben zij kwitanties van de bijbetaling overgelegd. 

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei donderdag in het parlement dat oogartsen die bijbetalingen vragen tegen de afspraken in handelen. De leiding van het SZF en van het AZP hebben de oogartsen in kwestie verweer laten voeren. Indien blijkt dat zaken niet correct zijn zullen gepaste maatregelen tegen hen genomen worden. Momenteel wordt nagegaan welke de te nemen maatregelen zullen zijn.

In april heeft de Volksgezondheid-minister laten weten dat de kwestie van bijbetalingen bij cataract oogoperaties tot het verleden behoort. Er was een overeenkomst bereikt tussen het SZF en het AZP over nieuwe tarieven voor cataract operaties. In het tarief zitten inbegrepen het deel van materiaalkosten, alsook het honorarium van de oogspecialist. Patiënten hoefden dus niet bij te betalen. Desondanks hebben enkele oogartsen toch patiënten laten bijbetalen.

Minister Ramadhin zegt dat er momenteel onderhandeld wordt voor nieuwe tarieven. Hij benadrukt dat als de onderhandelingen succesvol verlopen, SZF-patiënten niet meer de dupe mogen worden van bijbetalingen.

error: Kopiëren mag niet!