Kosten van opladen van een elektrische auto

Onlangs heeft de regering goedgekeurd, dat elektrische voertuigen vrijstelling van invoerrechten krijgen. Deze voertuigen worden opgeladen met elektriciteit, wat al thuis kan.

Bij de aanschaf van een auto is het echter belangrijk om te berekenen wat voordeliger zal zijn: benzine of elektriciteit. Want ook elektriciteit heeft een prijskaartje.

De overheid is in haar enthousiasme tekortgeschoten door hybride en plug-in hybride auto’s geen vrijstelling te verlenen. Deze soorten voertuigen zijn overgeslagen en de focus is meteen op elektrische auto’s gelegd. Het is wenselijk dat de overheid dit corrigeert en ook voor hybride voertuigen vrijstelling verleent.

Het opladen van een elektrische auto (EV) thuis ’s nachts is meestal de goedkoopste optie. Voor nauwkeurige cijfers moet je je elektriciteitsrekening controleren en de kosten per kilowattuur (kWh) berekenen. In de VS betaalt een gemiddeld huishouden ongeveer 16,88 cent per kWh. Opladen thuis kost meestal minder dan tanken, afhankelijk van het voertuig en rijgedrag.

Stel dat je 1.207 mijl (1.904 kilometer) per maand rijdt, dan verbruik je ongeveer 402 kWh. Bij het huidige gemiddelde tarief kost opladen thuis bijna $68 per maand. Ter vergelijking: een auto die 30 mpg haalt, kost ongeveer $126 per maand aan benzine.

Openbare laadstations zijn duurder en kunnen fluctueren op basis van locatie en tijdstip. Hoewel opladen thuis meestal voldoende is, kan thuis opladen helpen kosten te besparen en is het gunstiger voor je portemonnee.

Conclusie: Opladen van een EV is vaak goedkoper dan tanken, vooral als je ’s nachts thuis oplaadt. Het is belangrijk om te weten dat elektriciteitstarieven afhankelijk zijn van verschillende factoren, waardoor je besparingen variëren.

error: Kopiëren mag niet!