DNA-leden vinden compensatie boeren niet toereikend

Verschillende Assembleeleden noemen de SRD 2.000 per hectare compensatie aan rijstboeren in Nickerie bij lange na niet toereikend. Hoewel ze ingenomen zijn met het besluit van de regering om een bedrag van SRD 60 miljoen goed te keuren als compensatie aan rijstboeren voor geleden verliezen, gaan ze ervan uit dat dit slechts de eerste tranche is. Op de regering wordt een dringend beroep gedaan om rijstboeren adekwaat tegemoet te komen, opdat de rijstproductie en daarmee de voedselvoorziening van de bevolking te garanderen. 

“Een grote grap”

De VHP-Assembleeleden Nisha Jhakry, Mohamedshafiek Gowrie en Mahinder Jogi vinden dat de rijstboeren een rechtvaardige strijd voeren. Hen is een financiële ondersteuning beloofd en ze hebben er alle recht op. 

Ebu Jones (NDP) noemt het een grote grap wat de regering nu doet met de boeren door ze slechts SRD 2.000 aan compensatie te geven. Het probleem dat rijstboeren niet krijgen waar ze recht op hebben, heeft volgens hem te maken met de boeverij en corruptie bij de afdeling van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Nickerie (LVV) in Nickerie. Met financiële middelen van LVV worden privéwegen bezand, terwijl boeren hun geld niet kunnen krijgen. De grootste padieopkoper krijgt als aannemer alle werken in Nickerie onderhands gegund van LVV. Het is dezelfde padieopkoper en rijstverwerker die de padieopkoopkrijs voor de rijstboeren bepaald. Jones praat van een nyan moni door de aannemer. 

Projecten worden ondeugdelijk uitgevoerd. Voertuigen en brandstof van LVV worden voor de aannemer geleverd voor graafwerkzaamheden. Jones zegt dat “wanneer boeren terecht vragen naar wat ze moeten krijgen, je ze dat moet geven. Geen ander geklets!”

error: Kopiëren mag niet!