Minister Ramadhin: “Geur rond BOG-terrein was afkomstig van insecticiden”

Gedurende zo’n twee weken hadden omwonenden last van een vervelende geur in de lucht in de omgeving van het kantoor van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, aan de Rode Kruislaan.  Deze situatie leidde tot vragen en bezorgdheid onder de bewoners.

Een betrouwbare bron van het BOG verklaarde eerder aan de redactie van Dagblad Suriname dat de oorzaak van de geur is te herleiden naar de aanwezigheid van gifstoffen. Inmiddels is door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee donderdag 1 augustus, gezegd dat het ging om de geur van insecticiden, afkomstig uit gebroken flessen. 

Graafmachine

Een aannemer die bezig was met een graafmachine werkzaamheden te verrichten op het terrein van het in aanbouw zijnde nieuwe gebouw van Volksgezondheid, was op de hoogte van waar niet gegraven moest worden, omdat er chemische stoffen in de grond aanwezig waren en werd geïnformeerd over het feit dat werkzaamheden in het betreffende gebied niet wenselijk waren. 

Ondanks deze waarschuwing hadden er toch werkzaamheden plaatsgevonden en zijn begraven flessen met chemicaliën daardoor gebroken.

“Insecticiden mogelijk tientallen jaren geleden begraven”

Minister Ramadhin antwoordde donderdag op vragen van het NPS-Assemblee Ivanilde Plein over die geur, dat het ging om insecticiden die waren begraven op het terrein van het oude insecticidenmagazijn van het BOG.

Ramadhin: “Het opgegraven materiaal is weggevoerd. Er zijn geen luchtmonsters genomen. Het gaat om malathion of een derivaat daarvan. Er zijn geen meldingen geweest van zieke arbeiders.” 

Volgens Ramadhin zijn die stoffen er waarschijnlijk tientallen jaren geleden begraven. Waarom dergelijke stoffen kennelijk jaren geleden zijn begraven is niet duidelijk: daar lijken risico’s aan verbonden, zo werd dus onlangs duidelijk.

De Volksgezondheid-minister liet ook nog weten, dat de werkzaamheden van de nieuwbouw voor Volksgezondheid vergevorderd zijn en dat ook op het BOG-terrein het gebouw voor vaccinatieopslag bijna is afgerond.

De bouw van het nieuwe hoofdkantoor voor het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg is  onderdeel van het door de IDB gefinancierde “Health Services Improvement Project”.

De plannen voor een nieuw hoofdkantoor dateren van 2017 en de lening voor de uitvoering van dit project werd al in 2018 gesloten. Door de Covid-pandemie en de brand in het BOG-kantoor in 2021 was het ministerie genoodzaakt de oorspronkelijke plannen voor de bouw te wijzigen.

Het belang van een nieuw hoofdkantoor is duidelijk aanwezig, aangezien het huidige hoofdkantoor aan de Henck Arronstraat anno 2023 niet meer voldeed om alle diensten van het ministerie te huisvesten.

error: Kopiëren mag niet!